Prezență arhierească la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Bacău în Duminica Rusaliilor

În Duminica Cincizecimii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul băcăuan, Șerbănești. Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, la care a participat un sobor de preoți și diaconi, alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche.

După terminarea slujbei, Înaltpreasfinția Sa a sfințit cele mai noi lucrări ale comunității parohiale reprezentate de un Altar de vară, închinat Sfântului Antipa de la Calapodești, împreună ocrotitor alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva a eparhiei Romanului și Bacăului, ce va fi folosit la oficierea Sfintelor Liturghii și o troiță închinată ctitorilor bisericii trecuți la cele veșnice.

În cuvântul său, ierarhul a subliniat faptul că Duhul Sfânt este suflarea de viață fără de care nimic nu este viu și a îndemnat credincioșii să păstreze acest Duh al lui Dumnezeu pogorât astăzi, lăsând misterul să trăiască în ei.

„Fără Duhul Sfânt nimic nu este viu, ci totul trece în neant! Deci Duhul care este lumină și foc, briză lejeră și vânt subțire, nor, putere și energie necreată, este în final totul. Spunem că Dumnezeu este puterea și adevărul, însă toate atributele Lui noi nu le putem percepe, de aceea, acest mister, acest Duh să îl aveți permanent și să lăsați misterul să vorbească El însuși în voi și nu explicați misterul. Mintea noastră nu poate cunoaște cine este Dumnezeu în ființa Lui, ci trebuie să îl acceptăm pe Dumnezeu așa cum se descoperă El nouă.”

Lucrările ce se săvârșesc la biserica Pogorârii Sfântului Duh din Șerbănești se apropie de final, stadiul lor fiind în prezent la demararea picturii. Biserica ce a îmbrăcat astăzi haina de sărbătoare este un edificiu religios-cultural al Bacăului, amplasat în partea de Est a orașului, nu doar prin măreția arhitecturală, ci și prin valoarea spirituală amprentată asupra creștinilor care îi calcă pragul.

La încheierea vizitei arhierești, parohia a pregătit pentru credincioșii prezenți spre a fi împărțite, câteva sute de pachete cu hrană caldă, spre a marca și trupește, nu doar. sufletește, bucuria prilejuită de sărbătoarea hramului. 

You may also like...