Prezență arhierească la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Bacău

În contextul hramului bisericii băcăuane ocrotite de Sfânta Cuvioasă Parascheva, preoții bisericii, părintele paroh Silviu Busuioc și părintele Ștefan Poiată au organizat spre folosul sufletesc al credincioșilor un amplu program de manifestări cultural-religioase. Programul a debutat cu ziua de vineri, 6 octombrie, când la vreme de seară a fost întâmpinată racla cu Sfinte Moaște de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, ulterior fiind săvârșită slujba Tainei Sfântului Maslu în sobor de preoți.

Ziua de sâmbătă, 7 octombrie a debutat cu slujba Utreniei urmată de Sfânta Liturghie la care a participat părintele Liviu Nechita, consilier patriarhal alături de părintele consilier eparhial Ciprian-Ioan Ignat și părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. În cadrul slujbei a fost săvârșită și o slujbă de pomenire a ctitorilor fondatori ai sfântului lăcaș.

Bucuria credincioșilor a fost desăvârșită la de sosirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim care a binecuvântat finalizarea lucrărilor de înălțare a Așezământului social-filantropic închinat Sfintei Mucenițe Teodora, Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. Inaugurarea acestui Centru social vine și în contextul Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice întrucât acesta va deservi activităților sociale și duhovnicești care se vor derula spre folosul seniorilor din comunitate.

În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit credincioșilor despre Sfânta Cuvioasă Parascheva și importanța ei pentru credincioșii din eparhia Romanului și Bacăului:

Începem de astăzi în mod solemn sărbătorirea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea acestei biserici și a Eparhiei noastre, ea fiind mult folositoare și mult ajutătoare și protectoarea noastră. Dacă priviți drapelul eparhiei noastre, acolo este însemnată, în centrul lui icoana Sfintei Cuvioase, icoană ce se regăsește pictată pentru prima dată în catedrala arhiepiscopală și anume o cuvioasă așezată pe tron, asemenea Maicii Domnului. Este așezată așa deoarece cultul Cuvioasei Parascheva s-a început în mod special și cu totul aparte încă din timpul mediaval, construindu-se biserici în cinstea ei, în vremea lui Alexandru cel Bun care a terminat între altele și catedrala arhiepiscopală. Sfânta Cuvioasă Parascheva nu este o cuvioasă care aparține unui popor, ea aparține întregii ortodoxii și rețineți, după cultul închinat Maicii Domnului, următorul cel mai cunoscut este cel dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva.

În continuare, a urmat lansarea volumului „Dipticele sufletului meu” apărut la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, sub condeiul ierarhului. Acest volum vorbește despre monahi și preoți care au participat la formarea și devenirea duhovnicească a chiriarhului, precum o mână de bătrâni înțelepți și îmbunătățiți. Ziua s-a terminat cu săvârșirea Vecerniei și a Litiei.

Duminică, 8 octombrie va urma Sfânta Liturghie, iar mai apoi, după amiază racla cu Sfintele Moaște urmând să se întoarcă în Catedrala Arhiepiscopală.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...