Prezentare dedicată vieții și activității Sfântului Visarion de la Lainici, organizată în Parohia Lazaret din Bacău

Joi, 20 februarie 2025, membrii grupului 50+, al Bisericii Ortodoxe Lazaret din Bacău, s-au bucurat de o nouă întâlnire dedicată importanței și activității Sfinților băcăuani. Prezentarea a avut loc în așezământul „Sfânta Filofteia” al parohiei, după săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii și s-a referit la viața și activitatea Sfântului Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici, originar din localitatea Secuieni, județul Bacău.

Atât părintele Florentin Vornicelu cât și doamna arheolog Elena-Brîndușa Popovici, din partea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, au subliniat ascensiunea duhovnicească a Sfântului băcăuan și sfințenia sa.

Au fost prezentate aspecte biografice, informații referitoare la tunderea în monahism și activitatea la Mănăstirile Frăsinei și Lainici, aceasta din urmă fiind rectitorită de către Sfântul Visarion după starea de degradare în care se afla la sfârșitul Primului Război Mondial.

Doamna arheolog a menționat și câteva aspecte referitoare la confruntările dintre autoritățile comuniste și starețul Sfânt de la Lainici, felul în care a reprezentat o candelă a credinței pentru miile de muncitori din Valea Jiului, într-o perioadă în care prigoana regimului comunist era una acerbă. Prezentarea s-a încheiat cu informații despre aflarea Sfintelor sale moaște, în 2012, și cinstirea sa la nivel național în data de 10 noiembrie.

Prezentările despre viața Sf. Cuv. Mucenic Gherasim de la Tismana, a Sf. Cuv. Mucenic Visarion de la Lainici și a Episcopului Melchisedec Ștefănescu, desfășurate în aceste săptămâni la Parohia Ortodoxă Lazaret din Bacău, fac parte din proiectul cultural „Istoria și Spiritualitatea Sfinților Băcăuani”, organizat anul acesta de către Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și coordonat de către doamna arheolog Elena-Brîndușa Popovici.

(Pr. F.V.)

You may also like...