Prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului

În prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, credincioşii băcăuani sunt aşteptaţi la slujba Sfântului Maslu la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului.

Postul Adormirii Maicii Domnului (popular – al Sântă-Măriei), care precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, e rânduit de Biserică spre aducerea-aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

adormirea_maicii_domnului

În seara zilei de 1 august, de la ora 19.00, în prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, credincioşii băcăuani sunt aşteptaţi la rugăciune alături de ierarh. Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba Sfântului Maslu la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului. De asemenea, în cadrul acestei sfinte Taine, Preasfinţia Sa va rosti rugăciuni specifice de dezlegare pentru cei bolnavi şi neputincioşi, precum şi un cuvânt de învăţătură la începutul unuia dintre cele patru posturi mari din timpul anului bisericesc.

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată din timpul anului. Datează din primele veacuri creștine, când cultul Maicii Domnului a cunoscut o dezvoltare deosebită, iar sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. În sec. al XII-lea, s-a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze până la sărbătoarea Adormirii (15 august). Postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin. Postul Sântă-Măriei este mai ușor decât al Paștelui, dar mai aspru decât al Nașterii Domnului și al Sfinților Apostoli. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la față), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin. În timpul acestui post se citesc zilnic (alternativ), cele două Paraclise ale Maicii Domnului.

Potrivit tradiţiei Bisericii, cu trei zile înainte de moarte, Maica Domnului nostru Iisus Hristos a fost înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică. La înmormântarea trupului neînsufleţit al Maicii Domnului au fost prezenţi Sfinţii Apostoli ai lui Hristos, care au fost îndrumaţi de Duhul Sfânt să se reîntoarcă la Ierusalim pentru a purta cu multă jale şi evlavie pe Stăpâna Născătoare de Dumnezeu în mormântul pregătit ei în satul Ghetsimani de lângă Ierusalim. După ce a trecut prin moarte, ca lege a firii omeneşti, Maica Domnului a primit darul mutării la cer.

 

You may also like...