,,Primăvară în inimile noastre” Parteneriat Biserică-Şcoală-Muzeu în Parohia Fundeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, vineri 8 martie 2019 la Şcoala primară din Zăpodie, comuna Traian, a avut loc acţiunea ,,Primăvară în inimile noastre’’ din cadrul protocolului de colaborare Parohia Fundeni-Şcoala Gimnazială Traian şi Complexul  Muzeal ,,Iulian Antonescu’’ Bacău.

20190308_110126
20190308_100216
20190308_100306
20190308_100319
20190308_110138
20190308_110332
20190308_110415

Părintele Alexandru Croitoru le-a vorbit copiilor despre perioada Triodului, despre moşii de iarnă şi despre Postul Paştelui.

Doamna muzeograf Lidia Enescu a făcut o incursiune în istoria tradiţiilor populare, în istoria şi simbolismul mărţişorului. ,,Potrivit unei legende, în ziua de 1 martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană sub o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsărea un ghiocel. Iarna a chemat gerul şi vântul să distrugă delicata floare, însă Primăvara a dat la o parte zăpada eliberând-o, dar s-a rănit la deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare şi aceasta a înviat. Astfel, Primăvara a învins iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.

       Altă legendă povesteşte că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi în locurile în care zăpada s-a topit au răsărit ghiocei-vestitorii primăverii.

       Mărţişorul este un simbol al reînnoirii şi speranţei, al renaşterii naturii. În vechime, mărţişorul era confecţionat din două fire de lână, răsucite, având culorile alb-negru, alb-albastru sau alb-roşu. Obiceiul de a purta mărţişorul este de fapt o secvenţă dintr-un ritual de înnoire a timpului, la moartea şi renaşterea simbolică a Dochiei. Aşa cum ursitoarele torc firul vieţii noului născut, Dochia torcea firul anului la sfârşitul iernii, aceasta fiind funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor.

         Ziua de 1 Martie- Ziua Dochiei sau cap de primăvară era obiceiul de a alege babele, superstiţie cu privire la anul ce va urma. În funcţie de cum va fi vremea în ziua respectivă aşa va fi şi viaţa noastră în cursul anului.” a spus doamna Lidia.

Ajutată de păpuşi îmbrăcate în costume populare, doamna muzeograf le-a  vorbit copiilor şi despre legenda babei Dochia şi a fiului ei, celebrul Dragobete. ,,Fiul babei se căsătoreşte împotriva voinţei ei, iar pentru a-şi teroriza nora baba Dochia o trimite cu un ghem de lână neagră la râu să-l spele până când se albeşte. Disperată, fata începe să plângă iar atunci apare un tânăr Mărţişor.”

Pr. Alexandru Croitoru a mulţumit doamnei director Ambăruş Mariana, doamnei învăţător Dascăl Silvia şi doamnei educatoare Ciobanu Violeta pentru colaborare şi a reamintit copiilor că următoarea întâlnire în cadrul parteneriatului de colaborare Biserică-Şcoală-Complex Muzeal va fi pe data de 20 martie 2019 cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei şi a Zilei Mondiale de spus poveşti.

(Pr. Alexandru Croitoru)

You may also like...