,,Primăvară în satul meu” în Parohia Fundeni

     Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, în zilele de 2 şi 3 martie 2018, în Parohia Fundeni a avut loc acţiunea social-culturală ,,Primăvară în satul meu”.

20190302_100303
20190302_095821
20190302_095852
20190302_111750

În ziua de 2 martie a.c. la Biserica ,,Sf. Voievozi” Fundeni cu prilejul participării la Concursul Naţional Catehetic – ,,Hristos: sufletul satului meu” şi a Zilei Mondiale a Scriitorilor, elevii înscrişi au recitat câteva dintre poeziile create de ei dar şi ale unor poeţi dragi lor.

Bălăiţă Alexandra, clasa a X-a, Colegiul Naţional Karpen Bacău a  recitat o poezie compusă de ea: ,,Rugăciune” şi o alta, ,,Sufletul  satului”, de Lucian Blaga.

Bălăiţă Radu, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Traian, a recitat o poezie proprie şi un fragment din ,,Amintiri din copilărie” de Ion Creangă ce descrie imaginea satului Humuleşti văzut prin ochii autorului.

Bălăiţă Radu a recitat poeziile ,,Paşa Hasan” de George Coşbuc, ,,Satul minunilor” de Lucian Blaga şi ,,Ciclul răspunderii” de Nicolae Labiş.

Pr. Alexandru Croitoru a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor, a credinţei şi identităţii de neam. ,,Tradiţia are rolul de păstrare a  identităţii, ne îndrumă spre bine, adevăr şi frumos. Binele conservat prin tradiţie este cel al moralităţii, al distincţiei dintre bine şi rău. A apăra tradiţia este datoria noastră, căci ea ne duce înapoi şi ne reface legătura cu moştenirea lăsată de strămoşii noştri.” a precizat părintele.

În încheiere, părintele Alexandru a mulţumit tuturor celor prezenţi şi a acordat ,,Diploma de excelenţă” pentru păstrarea tradiţiei tuturor elevilor mai sus menţionaţi, domnului primar David Dumitru-Cosmin pentru sprijin în toate activităţile şi d-lui Jugănaru Mircea pentru ajutorul constând în 8 perechi de opinci ţărăneşti pentru elevii din Fundeni şi pentru ajutorul constant oferit cu generozitate în toate activităţile sociale, culturale şi misionare ale parohiei.

În ziua de 3 martie, în Biserica ,,Sf. Dimitrie” din Chiticeni eleva Bădilă Aida a recitat ,,Iarna pe uliţă” de George Coşbuc şi ,,Satul meu” de Ion Pilat, iar eleva Bădilă Isabela, clasa a III-a, Şcoala Gimnazială Secuieni a  recitat poeziile ,,Ţara mea” de Otilia Cazimir şi ,,Mărţişorul” de Ion Pilat.

Părintele Alexandru Croitoru a împărţit iconiţe şi dulciuri copiilor, mulţumindu-le pentru implicare. A acordat elevilor mai sus menţionaţi diplome pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor româneşti.

You may also like...