Primele activităţi ale Centrului de Catehizare pentru copii „Osana” la Parohia „Sf. Dimitrie” Gherăieşti

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim, sâmbătă, 13 mai 2023, beneficiarii Centrului de Catehizare pentru copii „Osana” de la Parohia „Sf. Dimitrie” – Gherăieşti, din Protopopiatul Bacău, alături de tinerii din A.S.C.O.R., au participat la o cateheză intitulată „Proscomidia explicată”.

Începând cu ora 8:30 părintele Ciobanu Ionuţ a prezentat copiilor modul de înveşmântare a preotului şi rugăciunile aferente, explicând semnificaţia dar şi momentele din ritul creştin când acestea sunt absolut necesare. Aşezând o masă în mijlocul bisericii, părintele a prezentat Sf. Disc, Sf. Potir şi Sf. Copie, iar părintele paroh Ionuţ Epure, prin intermediul prezentării Powerpoint, a vorbit tinerilor despre semnificaţia Sfintei Liturghii, ca simbolism al vieţii Mântuitorului.

În timpul săvârşirii Proscomidiei, slujitorii altarului au enumerat semnificaţiile şi simbolismul Sf. Agneţ şi a miridelor de pe Sf. Disc. Participanţii s-au bucurat rostindu-şi numele la pomenirea din timpul Proscomidiei, iar mai apoi s-a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, răspunsurile de la strană fiind date de tinerii din A.S.C.O.R.

În cea de-a doua zi, duminică, băieţii Centrului „Osana” înveşmântaţi în stiharele primite, au ajutat pe preoţi în altar, prin pregătirea cădelniţei, pregătirea anafurei, dar şi la pregătirea parastasului săvârşit spre pomenirea Episcopului Melchisedec Ştefănescu.

După Sf. Liturghie, un număr de peste 50 de copii au fost invitaţi în casa praznicală unde au luat masa şi s-au bucurat de o îngheţată, iar mai apoi, voluntarii din A.S.C.O.R. au înveselit atmosfera prin activităţile săvârşite în curtea bisericii. De asemenea, tot în aceasta zi au început şi cursurile gratuite de chitară, care se vor desfăşura săptămânal, la care sunt invitaţi şi ceilalţi copii din cadrul „Sf. Dimitrie” – Gherăieşti.

Activităţile Parohiei sunt gândite ca o şcoală de duminică, dar celelalte cursuri care vor urma, şah, saxofon, limba engleză şi limba franceză vor fi programate şi în celelalte zile ale săptămânii.

You may also like...