„Prin catehizare către Sfântul Botez” la parohia Izvorele din Bacău

În a doua săptămână a slăvitului Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 28 aprilie a.c. la parohia ,,Izvoarele” din Protoieria Bacău, a avut loc un eveniment pastoral misionar inedit.

2_2
3_1

În urma vizitelor pastorale efectuate în Postul Sfintelor Paști, de către preoții parohiei, s-au identificat o serie de noi credincioși mutați în parohia ,,Izvoarele”. Odată cu luarea în evidență a noilor enoriași, proveniți din diverse zone, declarați ca familii ortodoxe, s-a constatat că unii dintre aceștia, deși au vârste între șase luni și 28 de ani, nu primiseră încă Taina Sfântului Botez.

Prin implicarea părintelui Cloșcă Ciprian, au fost catehizate patru persoane, acestea primind noțiunile elementare ale credinței ortodoxe, în calitate de catehumeni. Cu concursul epitropilor Bernevic Ioan și Arvinte Pascal, a Consiliului și Comitetului parohial, precum și la dorința familiilor respective, un număr de șase persoane au primit, după rânduială, Taina Sfântului Botez, a Mirungerii și a Euharistiei. Astfel, au fost botezați doi copii având fiecare vârsta de șase luni, trei copii cu vârste între șapte și nouă ani, și un tânăr în vârstă de 28 de ani. Nașii de botez au fost domnii epitropi Arvinte Pascal și Bernevic Ioan, dimpreună cu familiile lor.

La final, preotul paroh Cloșcă Ciprian, a evidențiat însemnătatea Tainei Sfântului Botez pentru viața omului, ca deschizătoare a Împărăției Cerurilor, intrarea în comuniune cu Mântuitorul Iisus Hristos și cu Sfânta Sa Biserică. Cei prezenți au fost îndemnați ”să păstreze odorul acesta” al Sfintelor Taine primite, să devină membrii activi ai comunității parohiale, să facă faptele cele bineplăcute lui Dumnezeu și oamenilor, să țină rânduielile bisericești, să se spovedească și să se cuminece la vremea potrivită. Cei botezați au fost conștientizați că prin Taina Botezului se iartă toate păcatele omului, indiferent de vârsta sa, putând să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului, venind la o nouă viață, plină de curăție sufletească și trupească, fiind renaștere reală ”din apă și din Duh”.

De asemenea, nașii au fost îndemnați să realizeze starea lor de părinți spirituali ai celor botezați, ei fiind garanții păstrării și sporirii credinței și curăției finilor lor.

Având în vedere că au mai fost identificate încă două asemenea cazuri, în perioada următoare, până la Înălțarea Domnului, vor fi efectuate cateheze particulare cu aceste persoane, urmând a li se stabili nașii și a primi Taina Sfântului Botez.

(Pr. Cloșcă Ciprian Marius)

You may also like...