Procesiune cu Sfintele Moaşte şi iconele Maicii Domnului în Protoieria Bacău
Cu binecuvântarea și implicarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sâmbătă, 11 aprilie 2020, în Protopopiatul Bacău a fost organizată procesiunea auto intitulată „Maica Domnului, ocrotitoarea celor bolnavi”.
În contextul pandemiei cu noul coronavirus, la îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Sâmbăta lui Lazăr a fost organizată în Protopopiatul Bacău o procesiune auto cu Sfintele Moaşte aduse de la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman. La racla cu Sfintele Moaşte aflată în patrimoniul Catedralei Arhiepiscopale s-au adaugat două icoane atonite ale Maicii Domnului: prima, „Prodromiţa” (copie fidelă) ce se găseşte în patrimoniul bisericii garnizoanei militare „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Eroii Neamului” din Bacău, iar a doua, icoana „Dulcea Sărutare” (copie fidelă) aflată în altarul bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin si Elena” din comuna Hemeiuş. Procesiunea din Protopopiatul Bacău a cuprins un număr mare de Parohii din mediul urban și rural, fiind direct coordonată de PC Pr. protoiereu Costică Busuioc.
Cu sprijinul preoţilor coordonatori de Cercuri pastoral-misionare, după un traseu prestabilit, trei maşini cu patru preoţi şi trei voluntari au purtat „odoarele de mare preţ” în toată jurisdicţia canonică a Protopopiatului Bacău.
„În Ajunul Praznicului Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalimul pamântesc, ca simbol al Ierusalimului ceresc, icoanele şi moaştele sfinţilor au fost precum stâlpările, semnele biruinţei asupra pacatului şi morţii spirituale. Timp de zece ore cât a durat acest discret pelerinaj auto, s-au vazut multe, dar s-au simţit trăiri şi experienţe profunde de negrăit. Astfel, de la Nord la Sud şi de la Est la Vest, clopotele bisericilor n-au contenit să sune, preoţii şi credincioşii, pe alocuri în genunchi, smeriţi şi rugători, cu faclii aprinse, de la copii la vârstnici, exprimau iubirea dăruitoare faţă de Dumnezeu Cel lucrător prin Sfinţii Săi”, a mărturisit părintele Costică Busuioc, Protoiereu al Protopopiatului Bacău.
Aducem mulţumiri fiecărui protagonist de la acest periplu duhovnicesc în care au fost incluse spitalele din Bacău, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Pneumoftiziologie, împreună cu bisericile din mediul urban şi rural şi toate localităţile vizitate spre memorare a acestui momentului istoric derulat in Protopopiatul Bacău”.
Domnul Sorin Dediu, unul dintre voluntarii care au însoţit acest pelerinaj istoric, fiind şi cel care a imortalizat în imagini principalele obiective, a făcut o descriere a uneia dintre principalele opriri, intitulând-o sugestiv „Mănăstirea Tisa Silvestri, câteva clipe de Cer”: „După mai bine de 8 ore de procesiune cu Icoanele Maicii Domnului cu pruncul Iisus Hristos și pelerinaj alături de cei 22 de sfinți din racla Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, între care și părticică din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, am ajuns și la Mănăstirea „Buna Vestire” Tisa Silvestri. Am tot urmărit soarele care sărea sau cobora printre Colinele Tutovei, gândind că-l voi surprinde sus, luminând cu raze de amurg superbul sfânt lăcaș de la Tisa. N-a fost să fie așa, deoarce chiar când am intrat pe poarta mănăstirii el s-a scurs undeva în zona Ceahlăului, după munți, lăsând totuși o lumină caldă așa cum sunt sufletele și vocile maicilor de la Buna Vestire. Bătaia clopotelor ne-a însoțit încă din vale, iar când am ajuns în fața bisericii mari, maicile au început să cânte cum numai ele știu a cânta. Mi-am amintit instantaneu, când în urmă cu mai bine de jumatate de an, maicile m-au impresionat până la lacrimi cântând ele la Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (Înaintemergătoarea) în ziua de cinstire a acesteia în luna iulie, la Biserica Militară „Sfântul Gheorghe” și „Eroii Neamului” din Bacău. De data aceasta a venit Maica Domnului la Tisa în vremea pandemiei cu noul coronavirus, cu speranță și să acopere cu Acoperamantul său toate parohiile din mediul urban și rural, pe unde a trecut”.
(Pr. Mihai-Flavius Balaban)