Procesiune de Florii, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Credincioși romașcani, preoți și pelerini au participat în Duminica Floriilor la Procesiunea organizată la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

img_9549
img_9564
img_9572
img_9573
img_9585
img_9588
img_9601
img_9612
img_9629
tineri_penitenciar

Conform tradiției, aceasta a început în jurul orei 17.00, când Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost întâmpinat, pe aleea ce duce spre Catedrală, de pelerinii purtând în mâini flori și stâlpări, în armonia cântărilor specifice acestei perioade liturgice. Cântările Duminicii Stâlpărilor au continuat să răsune din străvechiul lăcaș de cult mușatin, acolo unde ierarhul împreună cu preoții și credincioșii, s-a rugat  în seara primei Denii din Săptămâna Patimilor. De aici, toți cei prezenți la această sărbătoare premergătoare bucuriei pascale, au ieșit în procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale, având în frunte icoana Intrării Domnului în Ierusalim.

Pe scena special amenajată în curtea Centrului eparhial, unde a luat sfârșit procesiunea, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură, în care a explicat semnificația zilei, a sărbătorii Floriilor, precum și a Săptămânii Patimilor.

”Suntem într-una dintre cele mai intense săptămâni ale anului bisericesc, când se concentrează întreaga istorie a mântuirii noastre. Astăzi ne-am reîntâlnit în procesiune comemorând Intrarea Domnului în cetatea Ierusalimului, purtând stâlpări de fapte bune, oferindu-le lui Hristos Care Se odihnește în sufletul nostru, după ce ne-am pregătit vreme de 40 de zile pentru această întâlnire. Continuăm să ducem mai departe această procesiune pe care am început-o cu câțiva ani în urmă”a menționat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim

care a binecuvântat în această zi și sutele de flori ce au fost împărțite credincioșilor, urmând a fi readuse la piciorul Crucii Mântuitorului în Joia Mare. ”Să ne ajute Dumnezeu să fim purtători până la final, ai florilor dătătoare de roade, ca Mântuitorul Hristos să regăsească întru noi roadele Duhului Sfânt și să Se recunoască în faptele pe care le-am făcut întru slava Sa”, a conchis ierarhul.

You may also like...