Program social eparhial dedicat persoanelor aflate în detenție la Penitenciarul Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Fundația ”Episcop Melchisedec” Filiala Bacău și Parohia Ortodoxă Lazaret din municipiul Bacău au derulat în data de 25 martie, cu ocazia praznicului Bunei-Vestiri, o actiune caritabilă la Penitenciarul Bacău. Activitatea face parte din Programul Social Eparhial ”În temniță am fost și ați venit la Mine” care se implementează de către Sectorul Social-Filantropic al Eparhiei Romanului și Bacăului în penitenciarele din Bacău și Tg. Ocna.

1_1024x768
2_1024x768
3_1024x768
4_1024x768

Întâlnirea organizată la Penitenciarul Bacău a debutat cu oficierea unei slujbe religioase în cadrul căreia persoanele întemnițate au asistat la rostirea rugăciunilor dinaintea Tainei Spovedaniei, săvârșite la capela ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”, în prezența preoților Adrian Bârgu, Ciuche Eugen-Ciprian și Iacobeanu Marius, însoțiți de 15 persoane dintre membrii comitetului parohial Lazaret care s-au implicat voluntar în derularea proiectului.

Au urmat rostirea unor cuvinte duhovnicești de încurajare și mângâiere pentru persoanele de sex feminin care se află în custodia Penitenciarului, în care s-a subliniat rolul penitenței în procesul de îndreptare a sufletului, asemănându-se în mod simbolic perioada de detenție cu cea a Postului Mare, văzută ca un proces continuu de cercetare a conștiinței personale. De semenea, au fost apreciate eforturile depuse de preotul capelan și personalul Penitenciarului în slujba și folosul moral și civic al celor întemnițați, evocându-se totodată grija bisericii față de tot sufletul aflat în grea suferință, fizică sau morală.

În continuare, membrii comitetului parohial de la Lazaret au oferit darurile pregătite special pentru cele 230 de femei aflate în custodia Penitenciarului Bacău, oferind fiecărei persoane o floare, simbol al dragostei creștinești față de aceste suflete, urmate de cuvinte moralizatoare și încurajatoare pentru perioada detenției. Pachetele oferite au conținut o serie de produse de igienă personală, care se adaugă colectei de haine care s-a oferit în dar acelorași persoane, alături de icoane, cărți de rugăciune sau de zidire sufletească, etc.

”Acest proiect se desfășoară prin implicarea directă a enoriașilor și oferă acestora ocazia de a pune în practică îndemnul Domnului nostru Iisus Hristos de a cerceta pe cei din temniță. Am avut bucuria de a fi sprijiniți de către enoriași în organizarea colectelor și pachetelor destinate deținutelor. Prin aceste activități organizate la nivelul comunității parohiale, prin vizitele reciproce realizate, arătăm persoanelor întemnițate faptul că în biserica lui Hristos ele nu vor fi niciodată stigmatizate, ci dimpotrivă, vor fi înconjurate de dragoste și acceptare, fiind susținute în procesul de reintegrare socială” a declarat Pr. Iacobeanu Marius, paroh al Parohiei Ortodoxe Lazaret.

Următoarea activitate a acestui Program Social Eparhial se va derula în data de 17 aprilie 2016, prin prezența unui număr de 15 persoane din Penitenciarul Bacău la slujba Sfintei Liturghii de la Lazaret, urmată de o agapă creștină și un program duhovnicesc despre întoarcerea la Dumnezeu prin pocăință, la care vor participa și membrii comitetului parohial Lazaret.

You may also like...