Program socio-cultural ”Autismul – O lume aparte cu suflete curate”, în orașul Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, pe perioada lunii aprilie 2017, cu ocazia zilei de 2 aprilie, Ziua internațională a autismului, Fundația ”Episcop Melchisedec” Filiala Bacău, prin Centrul de zi pentru persoane cu autism ”Sf. Cosma și Damian” din Bacău, va implementa un program socio-cultural intitulat ”Autismul O lume aparte cu suflete curate”, campanie de conștientizare a autismului în comunitatea băcăuană.

 

Campania vizează dificultățile pe care le întâmpină copiii cu autism și respectiv părinții lor în procesul de integrare în comunitate, presupunând includerea acestora într-o formă de învățământ, dar și în viața de zi cu zi (spații de joacă, parcuri, restaurante, magazine etc.).

În fiecare săptămână din luna aprilie se vor derula activități care au ca grup țintă persoane care se confruntă cu această problemă, dar și viitori specialiști: părinți ai copiilor cu autism, studenți de la Facultatea de Știnte ale Mișcării, Sportului și Sănătății, secția Terapie Ocupațională, cadre didactice din diverse instituții de învățământ și nu în ultimul rând, comunitatea băcăuană.

Vor fi derulate următoarele tipuri de activități:

1. Marți, 4 aprilie, ora 10:00 – workshop interactiv adresat studenților de la Terapie Ocupațională, cu tema „Integrarea copilului cu autism în comunitate” susținut de specialiști din cadrul Centrului de zi pentru persoane cu autism ”Sf. Cosma si Damian”.

2. În data de 5 aprilie campania va continua la Grădinița ”Crai Nou” din Bacău, unde 5 copii din centrul de zi, alături de copii de la grădiniță vor desfășura activități educative și de socializare. Această activitate urmărește includerea treptată a copiilor cu autism, care se pregătesc în luna septembrie pentru integrarea în invățământul de masă. Programul de socializare va fi continuat în data de 13 aprilie, la Grădinița ”Rază de soare” din Bacău, precum și la alte instituții.

3. Întâlnire de suflet cu părinții copiilor cu autism și credincioși ai Parohiei Ortodoxe Lazaret din Bacău, în data de joi, 20 aprilie, ora 15.00, la Așezământul Social-Filantropic Lazaret. Întâlnirea are ca scop oferirea unui suport moral și alinarea suferințelor părinților copiilor cu autism.

4. Pentru o mai bună informare a comunității băcăuane, și nu numai, se vor filma mai multe emisiuni/interviuri pe postul de televiziune local Euro Tv Bacău, sau Trinitas TV, unde va fi dezbătută tema acceptării și a toleranței celor din jur față de copii cu autism, pentru o mai ușoară integrare a acestora.

5. Organizare excursie de o zi, în data de 25 aprilie, pentru copii de la Centrul de zi. Rolul acestei excursii este de a oferi ocazia copiilor să petreacă bucuria sinceră a unei zile pline de activități frumoase și benefice pentru ei.

6. Expoziție de fotografie, intitulată ”Zâmbete de cer senin”, organizată la Universitatea ”V. Alecsandri” Bacău.

(Pr. Eugen-Ciprian CIUCHE)

You may also like...