REBUS ȘI INTEGRAME

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului Protoieria Bacău

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
Protoieria Bacău

SECȚIUNEA REBUS

 

REBUS

I. Iisus Hristos

ORIZONTAL:

 1. Scriitor și om politic grec , autorul romanului „Hristos răstignit a doua oară” (Nikos 1885-1957).
 2. Pictor belgian autorul tabloului „Intrarea lui Iisus in Bruxelles” (James 1860-1949) – Cârmuitor roman al Iudeii, pe vremea căruia a avut loc condamnarea Mântuitorului Hristos.
 3. Omul înălțimilor – Pocnesc din șfichi la colindători în sărbătorile de iarnă.
 4. Personaj din „Paștele blajinilor” de M. Sadoveanu – Tabloul „Hristos și femeia adulteră” poartă semnătura acestui pictor rus (Dimitri: 1844-1927).
 5. Finalul echipei de fotbal Aek! – Ucenic al lui Hristos, pomenit astăzi ca și „Necredinciosul” – Plantă din Africa.
 6. Ued în Sudan – Monstru sacru al ecranului american, erou și în filmul „Viața lui Iisus” (John: 1907-1979).
 7. Comod – Grup rock românesc care și-a lansat albumul „I. Maxim” în decembrie, în ajunul sărbătorilor de iarnă din 2005.
 8. Râu în Germania – Prozator, pictor și medic italian, autorul romanului „Hristos s-a oprit la Eboli” (Carlo 1902-1975).
 9. Urho Kekkonen – Nota la oglindă! – Colindă cu capra.
 10. Solistă pop-rock canadiană, al cărui disc din 1998 se intitulează „Vremuri speciale. Album de Craciun” (Celine) – Sculptor italian creatorul lucrărilor „Nașterea lui Iisus”, „Închinarea magilor” și „Răstignirea” (Nicolo: 1220-1284)
 11. Solist și compozitor britanic, interpretul piesei „Iisus către un copil”, de pe albumul din 1996 „Older” (George).

VERTICAL: 

 1. Regizorul Martin Scorsese l-a distribuit pe acest actor american în productia „Ultima istipă a lui Iisus” ( Harvey) – Ucenic a lui Iisus Hristos, devenit sinonim cu „trădător”.
 2. Sculptor rus, care a creat și o lucrare intitulată „Hristos” (Mark: 1843-1902).
 3. Floretistă româncă (Marcela) – Solistă pop-folk din SUA care la vârsta de 16 ani a lansat piesa „Dansând rock în jurul pomului de Crăciun” (Brenda) – Ființă rațională.
 4. Fiul lui Posedion – Cel vechi și cel nou se schimbă în noaptea de revelion, în uralele petrecăreților (pl.).
 5. Număr scurt – Partener cu Claudia Cardinale, Anthony Quinn, James Mason, Peter Ustinov, în pelicula „Iisus din Nazaret” regizată de Franco Zeffirelli (Robert).
 6. Avizare, înstiintare – Phiu, pe-o parte!
 7. Un zdup gol! – Aliaj antifricțiune – Inginer român, pionier al aviației (Traian: 1872-1950).
 8. Plante de nutreț din Argentina – Insulă japoneză – Case!
 9. Pictor, sculptor și grafician german, autorul tabloului „Hristos în Olimp” (Max: 1857-1920) – Chelner…..la „Continental”!
 10. Ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos – acest ucenic este fiul lui Zevedeu – Propovăduitor în antica Palestină, care l-a botezat pe Iisus în râul Iordan din ținutul Iudeea.
 11. Charlton Heston, Sidney Poitier, John Wayne, Max von Sydow și Telly Savalas  sunt eroii principali ai filmului „Viața lui Iisus”, realizat de acest regizor american (George: 1904-1975) – Scriitor american, care a publicat o mare parte din nuvelele sale în almanahurile „Cartea lui Baltimore: un cadou de Crăciun și de Anul Nou” și „Darul: un cadou de Crăciun și de Anul Nou”, din Philadelphia (Edgar Allan: 1809-1849).  

DICTIONAR: TOF, GVE, LOL, ISE, ZSAF, AON, LAY, AIBE,NII.

Florin Vingheac,

Protoieria Bacău – 2017

SOLUŢIE – REBUS I. Iisus Hristos

 

II. Bobotează

ORIZONTAL:

 1. Fecior care merge cu Iordănitul de Bobotează , sărbătoarea botezului lui Iisus Hristos prăznuită de creștini la 6 ianuarie , constând în udatul fetelor de măritat.
 2. Botezuri , pe sfârșite! – Scâncet de copil – „Și de bobotează, / Când ….. botează, / Lumea creștinează” , am citat dintr-un cunoscut „Colid de fetiță” (neart.sing.).
 3. Pictor spaniol de origine greacă , unul din cei mai mari ai lumii, care a semnat tablourile „Botezul lui Hristos” și „Sf. Familie cu Sf. Ana și Sf. Ioan Botezătorul„ (2 cuv).
 4. Areda din centru! – În noimă! – În afara Domnului!
 5. Discurs bombastic – Veșmânt natural alb de Bobotează.
 6. Capul lui Ioan! – Femeie care, împreună cu un bărbat , asistă pe miri la căsătoria religioasă și care ține în brațe pruncul în timpul botezului, îndeplinind formele cerute de ritualul bisericesc (var) – În cavou!
 7. Instrumentul lui Pan – Pictor flamand care a imortalizat pe pânză „Botezul lui Iisus” (Ioachim).
 8. Ion Creangă în „Amintiri din copilarie” – Îndemn la drum.
 9. Începe sorcova! – Poet român care a inclus în volumul de versuri „Cântece fără țară” și o „Boboteză” (Octavian).
 10. Pictor flamand zis și „Cel bătrân” , care a semnat tabloul „Botezul lui Hristos” (Frans) – Tot pe Moldova.
 11. Oftat – Veche îmbrăcăminte în stil nemțesc.   

VERTICAL: 

 1. Adept al religiei la baza careia se află vechiul și noul testament, al cărei fondator este Iisus Hristos – Înalt presfinția sa (abr.).
 2. Ulei de import – Profet iudeu, numit și „Înaintemergătorul” care L-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului și L-a arătat lumii ca Mesia (Botezătorul) – Produs galinaceu.
 3. Frig foarte mare, specific zilei de Bobotează – Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul Lumii, născut din Fecioara Maria la Bethleem (Hristos).
 4. O altă denumire a zilei de Bobotează, titlu sugerat de râul din Orientul Apropiat care se varsă în Marea Moartă în care a fost botezat Iisus Hristos – Introdus de preot la botez în apa sfințită din cristelniță.
 5. Diminutiv pentru Nicolae – „Patimile … Ioan” , oratoriu semnat de celebrul muzician german Johann Bach – Intrarea în biserică!
 6. Doamnă – Prima notă a gamei pentatonice chineze.
 7. „Judecata de …..” , judecată solemnă conform religiei creștine în fața căreia Dumnezeu îi va chema pe toți oamenii la sfârșitul lumii – Masiv muntos în Grecia unde se află valoroase fresce, mozaicuri, sculpturi în lemn și manuscrise rare.
 8. Trei jumate! – Om sucit! – Capăt de toiag!
 9. Organizația pentru eliberarea Palestinei (siglă) – Enervante!
 10. Eroul central al al romanului! – Pictor flamand, stabilit în Bruges, care a imortalizat pe pânză „Botezul Domnului” (Gerard) – „De la Bobotează la ….. nou” . roman semnat de Jozsey Darvas (neart.)
 11. Din bogata paletă componistică a acestui pictor italian am selectat tabloul reprezentând „Botezul lui Hristos” (Jacopo Bobusti).

DICTIONAR: OIM , AVO , TAT , RENO , OIL , GUN , IAG , OEP .

 Florin Vingheac,

Protoieria Bacău – 2017

SOLUŢIE – REBUS II. Bobotează