Programul catehetic “Cinstirea Icoanelor în Ortodoxie” implementat în Parohia Fundeni

Cu înalta binecuvântare a Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului şi Bacǎului, în perioada 19.03 -09.04.2017, în parohia Fundeni, Protopopiatul Bacău, s-a implementat programul catehetic eparhial “Cinstirea Icoanelor în Ortodoxie”, în contextul anului 2017 ca ,,An omagial al sfintelor  icoane, al iconarilor și ale pictorilor bisericești”.

IMG_20170402_102245
IMG_20170408_101850

Astfel, după săvârșirea Sfintei Liturghii s-au sustinut 4 cateheze despre această temă, urmând ca pe data de 21.04.2017, de Izvorul Tămăduirii, să se susțină a 5 cateheză (ultima); aceasta fiind și data când i-a sfârșit acest program. Pr. Alexandru Croitoru în primele trei cateheze a prezentat importanța icoanei în viața Bisericii și a omului (I), a vorbit despre modul așezării în biserică a Sfintelor icoane și despre împărțirea, felul, numărul și semnificația icoanelor din Biserică (II), despre catapeteasmă și despre icoanele de pe ea (III), despre nașterea omului, crearea omului care este chip  și icoană a împărăției lui Dumnezeu; om creat pentru a se împlini, a se desăvârși, a se sfinți și a sfinți lumea. Orice taină ca să fie înțeleasă este nevoie de rațiune dar mai presus de aceasta de credință. Așa cum crearea omului este o taină la fel înțelegerea icoanei este o taină (IV), ultima cateheză (V)care urmează este despre ,,Icoană-Iconar-Închinător”.

Scopul catehezelor este acela de a acorda icoanei cinstea cuvenită, de a nu dezonora valoarea icoanei, a sfinților reprezentati pe ele, a Casei lui Dumnezeu, a Sfintei Cruci. Aceste cateheze ne fac să conștientizăm că omul este creat pentru a se mântui, sau cum se spune la un moment dat în cateheza a IV-a că ,,făptura țintește spre marea sărbătoare a Învierii, care devine izvor inepuizabil de energie şi certitudine interioară”.

“Nu poate să existe o trăire Ortodoxă autentică fără cinstirea cu evlavie a Sfintelor Icoane.”

Ca urmare, la sfârșitul fiecărei cateheze, părintele Alexandru a oferit enoriașilor chestionare despre textul catehezei cu scopul de a observa dacă mesajul transmis a ajuns la inima și în cugetul credincioșilor.

You may also like...