Programul eparhial de asistență socială „Donație pentru educație”

În baza Protocolului dintre Patriarhia Română și Ministerul Educației, pe parcursul lunii mai 2020, Sectorul de asistență socială și medicală al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prin intermediul Programului eparhial de asistență socială „Donație pentru educație”, a oferit un sprijin consistent elevilor din medii defavorizate, oferind acestora dispozitive electronice absolut necesare procesului educativ on-line.

 În urma implicării directe a protopopiatelor și ONG-urile eparhiale, statistica în Eparhia Romanului și Bacăului este următoarea:

Au fost donate un număr total de 103 dispozitive electronice dintre care: 46 de smartphone-uri, 32 laptop-uri și 25 de tablete.

Valoarea dispozitivelor se ridică la suma totală de 70.925 de lei, dintre care: 38.400 lei au costat laptop-urile, 18.400 a fost valoare smartphon-urilor și 14.125 au fost costurile aferente achiziționării labletelor.

Referitor la distribuirea dispozitivelor elevilor pe clase, situația se prezintă în felul următoar: 60 % copiilor din clasa a VIII-a, 17% elevilor din clasa a VII-a, 13 % copiilor din clasa a XI-a, si 10 % elevilor din alte clase

Cât despre mediul de proveniență a elevilor sprijiniți cu dispozitive, avem următoarea evidență: 73 % dintre elevi provin din mediul rural iar 27 % din cel urban.

Programul eparhial de asistență socială: „Donație pentru educație” are următoarele caracteristici:

Obiectivul general:

Donarea de dispozitive electronice (tablete, smartphone-uri, laptopuri sau calculatoare)  pentru copiii implicați în Programul „Scoala on-line”

Care este procedura?

Se va aplica un chestionar și o analiză de nevoi prin intermediul protopopiatelor, din care va rezulta situația reala a familiilor din comunități (hrană, medicamente, etc)  și mai ales a dotării copiilor cu dispozitive necesare educației on-line. Prin intermediul platformei umanitare www.ajutamimpreuna.ro, persoanele juridice, fizice și ONG-urile eparhiale, cât și protopopiatele vor încerca să sprijine achiziționarea de dispozitive electronice necesare copiilor, în actul educativ on-line

Unde vor fi colectate?

La sediile protopopiatelor sau a ONG-urilor eparhiale.

Care sunt criteriile de selecție?

Copiii cu rezultate foarte bune la învățătură și cu părinții șomeri sau fără un loc de muncă, vor avea prioritate. Condiția socială și izolarea sau mediul de viață defavorizant, sunt următoarele criterii de selecție.

Ce indicatori ne propunem?

Ne propunem oferirea unui număr minim de 100 de dispozitive copiilor din mediile defavorizate, în decurs de trei luni de zile, provenind din toate cele 6 protopopiate.

(Pr. Ilarion Mâță – Consilier eparhial la Sectorul de asistență socială și medicală)

You may also like...