Proiect cultural-catehetic „Împreună pentru o lume mai bună” la Mănăstirea Lipova
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în perioada 17-21 iulie 2017, la mănăstirea cu hramul „Sfinţii Petru și Pavel” din satul Mâlosu, comuna Lipova, protoieria Bacău, s-a desfăşurat proiectul cultural-catehetic al școlii de vară „Împreună pentru o lume mai bună”. Acest proiect este o colaborare între Mănăstire, Primăria comunei Lipova și Unicef România și a implicat 200 de copii și tineri din satele ce formează comuna Lipova din județul Bacău. La închiderea ediției de anul acesta a fost prezent din partea Centrului Eparhial părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Sectorului Cultural. Acesta a transmit un cuvânt de binecuvântare și apreciere din partea părintelui Arhiepiscop Ioachim.
La mănăstirea cu hramul „Petru și Pavel” din satul Mâlosu, comuna Lipova, preț de o săptămână s-a derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, un proiect inedit care a urmărit implicarea copiilor înscriși în tot felul de activități catehetice, educative, creative și recreative, urmărindu-se totodată și implementarea activităților care au drept scop promovarea drepturilor copiilor vulnerabili și persoanelor vârstnice.
Astfel s-a creat o emulație duhovnicească cu totul aparte pentru această zonă, evenimentul în sine fiind un model de bune practici catehetice. Peste 200 de copii și tineri au participat la ateliere de pictură, activități sportive, dansuri populare, limba engleză. S-au format grupuri de discuții pe teme de interes: Știu tot despre Europa, drepturile copiilor, responsabilitatea civică etc.
,,Dragi tineri, ați venit aici să vă simțiți minunat, alături de părintele Ignatie, de părintele Costel, de cadrele didactice, de asistenții sociali și de voluntarii prezenți, să vă simțiți de fapt așa cum sunteți… frumoși și curați la suflet, copii și tineri care ați renunțat pentru o săptămână la rețelele de socializare și la tehnologia modernă pentru a socializa prin viu grai, participând activ la toate activitățile cultural-catehetice desfășurate aici. Vă îndemn părintește să vă iubiți părinții, să-i ajutați și să-i ascultați în toate, să îi respectați și cinstiți cum la fel să faceți și cu profesorii, învățătorii și părinții voștri duhovnicești”, a precizat părintele inspector Daniel Marari.
Un grup de copii, dirijat de părintele Costel Dănilă, preot paroh la parohia Valea Caselor din aceeași comună, a interpretat mai multe cântece patriotice. La sfârșitul susținerii, doi tineri au recitat imnul Ortodoxie și Ortopraxie, alcătuit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. La finalul evenimentului copiii au primit icoane, diplome, dulciuri și câte un exemplar cu poemul compus de chiriarhul locului.
Bucuria produsă de acest proiect a fost relatată de Daniela Andreea Anchidin, în vârstă de 16 ani, participantă la proiect: ,,Săptămâna aceasta mi s-a părut foarte încărcată, participând mulți copii la acest proiect. Ne-am distrat într-un mod aparte. Am făcut activități precum Descoperă Europa, Dansuri moderne și dansuri populare, creație, engleză și diferite jocuri. Recomand tuturor tinerilor să comunice mai mult, să admire natura, să se recreeze și să facă multe fapte bune”. (pr. Ignatie Popa)