Proiecte și parteneriate noi, inițiate de oameni de cultură din Bacău, pentru românii din regiunea Cernăuți

În zilele de 6 și 7 mai, o delegație de profesori și scriitori din județul Bacău a vizitat mai multe localități din regiunea Cernăuți, care au comunități importante de români. Au participat la discuții, în localitățile Ceahor și Mahala, Dumitru Brăneanu, consilier județean și președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacău, profesorii Călin Boambă, Iulian Benchea, jurnalistul Mircea Merticariu și preotul Constantin Abageru, ca reprezentant al Protopopiatului Bacău, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

IMG-20180508-WA0003
IMG-20180508-WA0007
IMG-20180508-WA0006
IMG-20180508-WA0005
IMG-20180508-WA0004

La școlile din Ostrița, Mahala și Ceahor a fost făcută o mică donație de carte, în grafie latină, abecedare și cărți pentru copiii din învățământul primar și gimnazial. Au fost încheiate parteneriate de colaborare între Colegiul Național „Vasile Alecsandri“, reprezentat de directorul Călin Boambă și școlile din Vancicăuții Mari, Ceahor, Ostrița și Mahala, în cadrul proiectului „Promovarea moștenirii culturale”, prin care se dorește conservarea limbii române în regiunea Cernăuți. Deasemenea domnul profesor Pricopie Mitică președinte al Asociației Despărțământul Astra „Vasile Alecsandri” Bacău a demarat organizarea unor tabere și acțiuni culturale pentru românii din Ucraina.

Primarul Elena Nandriș, din localitatea Mahala, care conduce una dintre cele mai mari comunități românești din regiune, a inițiat mai multe proiecte, parteneriate și înfrățiri cu localitățile din România, cu impact în viitor.

Delegația a avut întâniri și cu reprezentanții unor asociații culturale, care țin aprinsă flacăra românismului în regiune. La sediul Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu“ din Cernăuți, oamenii de cultură din Bacău au fost bine primiți de membrii Corului Dragoș Vodă, reprezentați de dirijorul Dumitru Caulea iar la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi“ din Cernăuți, de președintele Vasile Tărâțeanu, poet și membru de onoare al Academiei Române.
În următoarea perioadă, în zilele de 19-21 mai, Corul „Dragoș Vodă“, al românilor din regiunea Cernăuți,este invitat în județul Bacău, în comuna Solonț, la Festivalul „Nedeia de la Pădurăreni”, organizat de preotul Irinel Cernat, coordonator al Ansamblului „Florile din Cucuieți”. La eveniment este așteptat și primarul localității Ceahor.

Mai mult, profesori și oameni de cultură din regiunea Cernăuți sunt invitați la Conferința Națională a Bibliotecilor- „Biblioteca Publică-soluții și perspective în dezvoltarea comunității“, eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza“, la inițiativa profesorului dr. Adrian Jicu, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău. Manifestarea la care sunt așteptați și profesorii bucovineni are loc la Teatrul de Vară „Radu Beligan“ din Bacău, pe 18 mai, sub titulatura „Unirea Bibliotecilor“.

Prin parteneriatele semnate de delegația din Bacău la Ceahor și Mahala vor fi organizate, cu sprijinul profesorilor băcăuani, al Protopopiatului Bacău si al Consiliului Județean, concursuri de limba română în școlile din aceste localități, tabere și școli de vară pentru copii, în județul Bacău, unde aceștia se vor relaxa împreună cu elevii din România.

Pe viitor se așteaptă alte colaborări între județul Bacău și comunități românești din Ucraina, un exemplu constituindu-l faptul că comuna Vancicăuții Mari, din raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți și comuna Răcăciuni, din județul Bacău, intenționează să semneze un acord de înfrățire.

Președinte, Profesor Pricopie Mitică

You may also like...