Proiectul „100 de Cateheze în Postul Crăciunului” implementat în Parohiile Bibirești și Orbic din Protoieria Bacău

Proiectul Protoieriei Bacău intitulat „100 de Cateheze pentru Postul Crăciunului” a fost implementat ți în Parohia Bibirești. Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub coordonarea Părintelui Protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, în data de 4 decembrie 2022 credincioșii parohiei au avut bucuria de a participa la o lecție de catehizare având ca temă „Rugăciunea psalmilor”.

Aceasta a fost susținută de catre părintele Liche Mihai de la Parohia Nănești. Părintele catehet a evidențiat importanța rugăciunii în viața creștinului și necesitatea mărturisirii credinței în contextul zilelor noastre. A prezentat un scurt istoric al psalmilor și al psalmistului David, evidențiind caracterul de pocăință al acestora.

La sfârșitul acestei întâlniri de suflet parintele paroh Daniel Pruteanu împreună cu parintele catehet Liche Mihai au facut îndemnul tuturor celor prezenți ca Psaltirea să fie citită zilnic deoarece este „o mărturie strălucitoare a bunătății Lui Dumnezeu, ținută in mâna de David ca o făclie, mângâind orice suflet zdrobit de pe urma păcatelor”.

***

Proiectul „100 de Cateheze în Postul Crăciunului”a fost implementat și la Parohia Orbic din Protoieria Bacău, cu binecuvântarea ierarhului, duminică, 4 decembrie 2022.
Cu această ocazie părintele Ștefan Moldovan, slujitor la Parohia „Sfânta Înviere” din Buhuși, după slujba Sfintei Liturghii, a susținut cateheza cu titlul: „Ispitele din timpul rugăciunii isihaste: curse ale diavolului prin vedenii şi gânduri înşelătoare.”

Cateheza a debutat cu salutul: „Hristos în mijlocul nostru!” credincioșii răspunzând: „Este și va fi!”  Părintele Ștefan Moldovan a vorbit credincioșilor despre isihasm – una dintre cele mai directe si pure căi de a atinge iluminarea spirituală, amintind despre Rugăciunea inimii: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă” și treptele rugăciunii inimii.

Rugăciunea inimii este rugăciunea cu smerenie, care îl alungă pe diavol și Îl cheamă pe Hristos să locuiască în inima noastră. Părintele a susținut apoi un dialog cu credincioșii în legătură cu tema prezentată.  Activitatea s-a desfășurat în contextul declarării anului 2022 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi „Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”.

You may also like...