Proiectul „100 de cateheze în Postul Mare” derulat în Parohiile „Precista” și Intrarea Domnului în Ierusalim din Protopopiatul Bacău
Proiectul catehetic al Protoieriei Bacău, intitulat „Mergând, învățați toate neamurile” etapa „100 de Cateheze în Postul Mare – Doamne și Stăpânul vieții mele”, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a desfășurat și în Parohiile „Precista” și „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău.
Duminică, 26 martie, după slujba vecerniei, la Biserica „Precista” din Bacău, alături de părintele paroh Mihail Tomozei, credincioșii au participat la cateheza cu titlul: „Iubirea de sine – îndepărtarea de Dumnezeu” susținută de preotul slujitor Adrian Bârdan.
Prin intermediul catehezei interactive și a mijloacelor moderne de expunere a conținutului didactic, părintele Adrian a subliniat principalele idei cu privire la originea și manifestarea patimii iubirii de sine arătând prin pasaje scripturistice și patristice că această patimă este „începutul tuturor patimilor” după cum spune Sfântul Maxim Mărturisitorul. Credincioșii au participat cu bucurie, implicându-se activ, fiind deja obișnuiți cu astfel de activități.
La sfârșitul catehezei, credincioșii au înțeles că patima iubirii de sine duce la egoism și faptul că pentru a fi nu fi cuprinși de acest păcat, trebuie să ne punem în slujba celor din jur prin smerenie, odihnindu-i prin disponibilitatea noastră duhovnicească, prin post și rugăciune, toate acestea arătând iubire față de Dumnezeu și față de aproapele.
Invitat de părintele Epure Ionuț, aceeași cateheză, a fost susținută de părintele Adrian Bârdan și la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim”, Bacău. Astfel, joi, 30 martie, după Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, credincioșii parohiei de la Pompieri au participat activ la această cateheză, de asemenea fiind și ei familiarizați cu aceste activități care s-au înmulțit datorită inițiativei părintelui protoiereu Eugen Ciuche.
Avem nădejdea că aceste cateheze ne îmbogățesc atât pe noi, preoții care le susținem, cât și pe credincioșii care participă, atingându-le inimile și modelându-le sufletul, prin primirea de răspunsuri la întrebări ce țin de credință și prin dobândirea de cunoștințe și deprinderi, pentru a fi cât mai aproape de Dumnezeu pe calea mântuirii.
Pr. Bârdan Adrian