Proiectul cultural-catehetic „Școala de vară”, în Parohia Luncani

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului  Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Parohia ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică” Luncani a găzduit în perioada  31 iulie-4 august, programul cultural-catehetic: ”Bucuria copiilor pentru întâlnirea cu Hristos”, o experiență unică pentru copii de a petrece vacanța într-un mod educativ și constructiv. Au participat un număr de 45 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, care au fost implicați în multiple activități catehetice, educative și practice, cu un program diversificat de tematici: religie, muzică, educație civică, igienă, pictură, sculptură, limbi străine, toate debutând cu rugăciunea. Tot acum preotul paroh a implementat și programului catehetic Cinstirea icoanelor în Ortodoxie din cadrul proiectului eparhial „Cateheze în parohii”.

Programul cursurilor școlii de vară s-a desfășurat prin grija și implicarea părintelui paroh Vasile Gînju, în colaborare cu Școala Gimnazială  Luncani (prof. înv. preșcolar Elena Doroftei și prof. înv. primar Irina Kincses), Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Lespezi (prof. limba engleză-limba italiană Anamaria Domnina Gînju), Primăria comunei Mărgineni (primar Ionel Popa), Poliția Mărgineni (agent principal Ionuț Maftei), DSP (Direcția pentru Sănătate Publică – centru pentru promovarea sănătății – dna Marinela Pașcu și dna Iuliana Cucu), Centrul de zi ”Casa Aurora” Luncani (coordonator Ștefania Iorga), Școala de Artă Populară Bacău (secția sculptură – prof. Mihai Popa și secția pictură – Bădița Ioan Măric, prof. pictură naivă, dar și prof. Nicușor Văcaru și soția sa Elena – pictori bisericești și restauratori de patrimoniu) și trupa de animatori KINDERFEST.

Au mai colaborat teologul Adrian Grigoraș, elevul Vlad Mondan (contrabas și orgă) și studenta în anul III la Conservatorul din București, Doris Iorga (oboi), care ne-a încântat sufletele în acustica desăvârșită a Bisericii, cu cele trei opere de Johann Sebastian Bach. Copiii veniți la bunici sau cu părinții în vacanță din Italia și Anglia au avut bucuria de a cânta în comunitate cântece în limba engleză și italiană sub coordonarea doamnei prof. Anamaria Domnina Gînju.

Zilnic, la orele 10-10.30, elevii au servit gustarea în Casa de prăznuire a parohiei, compusă din fructe (banane, piersici, struguri și nectarine), covrigei, napolitane, alune, sucuri naturale variate, apă minerală și plată, iar masa de prânz s-a servit la Centru de zi ”Aurora Luncani”.

Atelierele de creație artistică, populară și religioasă, expoziția de sculptură a profesorului Mihai Popa în care copiii au văzut pe viu arta moșilor și strămoșilor de a lucra lemnul cu dalta și ciocanul, respectiv pictarea icoanelor cu teme religioase, amestecul  culorilor, sub îndrumarea pictorilor Nicu și Elena Văcaru, dar și pictura naivă de inspirație tradițional-românească, cu teme din viața satului scoase din amintirile copilăriei și ”lada de zestre” a Bădiței Ioan Măric – fiu al satului, cetățean de onoare al comunei Mărgineni și al municipiului Bacău, pictor naiv de renume național și internațional.

La bucuria de final a acestor activități s-au alăturat, primarul Ionel Popa și viceprimarul Ioan Ghergheș de la primăria comunei Mărgineni. Edilul comunei a apreciat la superlativ acest proiect exprimându-și bucuria pentru activitățile desfășurate aici.

Tot acum, au mai fost prezenți maica iconom stavroforă Magdalena Budeanu, stareța Mânăstirii Acoperământul Maicii Domnului și nu în ultimul rând delegatul Centrului eparhial, părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Sectorului Cultural, care a transmis binecuvântarea Înaltului Ierarh, Părintele Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care ne îndeamnă să ne bucurăm unii de alții și de Dumnezeu.

La finalul proiectului „Școlii de Vară”, în mijlocul tuturor s-a prezentat trupa de animație Kinderfest, care timp de trei ore a animat petrecerea de sfârșit cu personajul Mickey Mouse, jocuri distractive, picturi pe față și pe mâini, modelaj de baloane, cântece cunoscute, dans și voie bună. De asemenea, a fost citit în biserică Paraclisul Maicii Domnului, copiii fiind apoi mărturisiți, urmând ca duminică, 6 august a.c. de serbarea Schimbării la Față, în cadrul Sfintei Liturghii să primească fiecare Sfânta Împărtășanie. (Pr. Daniel Marari)

You may also like...