Proiectul eparhial Școala de iarnă ,,Colindele- sărbătoarea bucuriei satului românesc!” în Parohia Holt

Cu prilejul Anului omagial al satului românesc, al preoţilor, al învăţătorilor şi al primarilor gospodari, în anul 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, s-au desfăşurat mai multe proiecte şi activităţi ce au vizat menţinerea vie a credinţei strămoşeşti şi a tradiţiei populare româneşti, păstrate mai ales în mediul satului autohton.

Proiectul eparhial Școala de iarnă intitulat ,,Colindele- sărbătoarea bucuriei satului românesc!” a prins contur şi s-a dezvoltat în Eparhia Romanului şi Bacăului cu înalta binecuvântare a Chiriarhului locului, iar copiii, profesorii şi preoţii ce s-au implicat au devenit din ce în ce mai numeroşi şi au dăruit şi altora lumina şi bucuria colindului tradiţional şi a faptei celei bune făcute întru smerenia inimii.

În Parohia Holt proiectul a debutat în data de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, când preoţii, profesorii, copiii dar şi parte din credincioşi au intonat imnul ,,Deşteaptă-te române!” dar şi alte câtece patriotice şi s-a săvârşit slujba de Te-Deum.

De ziua Sfântului Ierarh Nicolae, prietenul copiilor, 6 decembrie 2019, cei mici au primit dulciuri şi daruri, tot în cadrul proiectului, iar la Sfânta Liturghie s-au împărtăşit cu toţii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În fiecare zi de vineri din această perioadă s-au ţinut cateheze tematice, continuându-se atmosfera caldă a şcolii şi în tinda bisericii, s-au repetat colindele tradiţionale, iar în fiecare Duminică şi sărbătoare s-a împărtăşit creştinilor ce au venit la Sfânta Biserică bucuria colindelor şi vestea cea bună a Naşterii Mântuitorului profeţit pe pământ.

În parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Mihai Drăgan” din Bacău şi cu Grădiniţa ,,Rază de Soare” din Bacău, la iniţiativa Asociaţiei ,,Mie îmi Pasă”, cei mici au primit daruri din partea unor familii binevoitoare din oraş, atât copiii de la Centrul de zi, cât şi alţi copii care au o situaţie materială mai delicată în familie.

Un eveniment cu totul excepţional din cadrul proiectului a fost venirea darurilor lui Moş Crăciun la Centrul de zi din data de 18 decembrie. Copiii au primit pizza, tort, baloane, dulciuri, jucării şi bineînţeles cadourile mult aşteptate şi dorite, pregătite de o mână de oameni cu suflet mare din Iaşi. Toate acestea au fost posibile datorită domnului Sorin Dumitrache din Iaşi şi doamnei Tania Loredana Diaconu de la ,,Asociaţia Totul Pentru un Surâs” din Bacău.

Urmează, tot în cadrul proiectului, împărţirea darurilor de Crăciun în ziua Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos şi concertul de colinde din zilele de 25, 26 şi 27 decembrie, sub coordonarea părintelui paroh Iulian Adam, nelipsind deasemenea,  în Ajun de Craciun, colindatul diverselor instituţii din comună.

(Pr Iulian Adam)

You may also like...