Proiectul „Icoana – fereastra către Dumnezeu”, în parohia Luncani
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, joi, 29 aprilie 2021, în Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Luncani, com. Mărgineni, jud. Bacău, s-a încununat cu succes mini-proiectul catehetic, social şi cultural intitulat „Icoana – fereastra către Dumnezeu”, secțiune a Proiectului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”.
Activitatea s-a desfășurat pe parcursul întregii perioade a Postului Mare, atât în Biserica Parohiei ortodoxe Luncani cât și la centrul de zi „Aurora”, și a constat într-un buchet întreit de acțiuni, prin pictarea de icoane pe sticlă, ascultarea lecțiilor catehetice ținute de părintele Adrian, care le-a vorbit copiilor despre importanța cinstirii icoanelor și despre perioada iconoclastă, și s-a încununat cu spovedirea și împărtășirea tuturor copiilor în Joia Mare.
Beneficiarii acestei activități culturale au fost copiii satului Luncani, cei mai mulți dintre ei fiind participanți activi la programul Centrului de zi „Aurora” din localitate, unde cu ajutorul unor cadre didactice de suflet, în persoanele doamnelor educatoare Doroftei Elena și Văcaru Elena. Cu implicarea părintelui Adrian Grigoraș în buna desfășurare a proiectului, s-au achiziționat materialele necesare realizării icoanelor pe sticlă și a ouălelor încondeiate de Paști, pentru ca mai apoi, timp de 6 săptămâni copii să lucreze cu migală și precizie pentru a crea icoane de o rară frumusețe. În întâlnirile săptămânale cu părintele copiii au ascultat scurte lecții catehetice despre cinstirea icoanelor, despre grelele încercări ale credinței ortodoxe din primele veacuri creștine și despre cinstirea Mântuitorului Iisus Hristos și a Fecioarei Maria.
Icoanele au fost aduse în Biserică în ziua prăznuirii Sfântului Gheorghe spre a fi sfinţite în cadrul Sfintei Liturghii și ulterior expuse pentru a fi admirate de credincioșii parohiei Luncani, care ulterior le-au achiziționat pentru a-și împodobi locuințele cu aceste odoare de preț dar și pentru a oferi o mână de ajutor copiilor, sumele fiind destinate acestora în întegritate. Copiii s-au întors la casele lor cu mulțumirea sufletească dar și materială de a fi participat la o astfel de activitate.
Scopul acțiunii s-a considerat atins atât prin prisma activităților de creație ale copiilor și a lucrurilor învățate, dar și prin prisma membrilor comunității credincioșilor parohiei care au felicitat și lăudat pe copii pentru implicare.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Adrian Grigoraș a mulțumit Înaltpreafințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare, doamnelor educatoare pentru dăruire și cooperare, copiilor pentru implicare și tuturor enoriașilor prezenți pentru susținere, învitându-i pe toți să participe activ și la următoarele acțiuni care se vor desfășura. (Pr. A.G)