Proiectul socio-cultural „Hristos, lauda bătrâneților mele” a debutat în parohia Șerbănești

Marți, 3 noiembrie 2020, în parohia Șerbănești a debutat proiectul socio-cultural „Hristos, lauda bătrâneților mele”, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

La recomandarea părintelui protoiereu Eugen Ciuche, în cadrul Centrului Cultural Educațional ,,Ier. Teodosie Atanasiu” a avut loc prima  sesiune de socializare pentru persoanele vârstnice din cadrul parohiei. Centrul a fost ridicat pe parcursul anului 2018 și vine ca să răspundă unor cerințe educaționale, culturale și spirituale pentru copii.

Cu acest prilej părintele paroh Adrian Ghinea alături de părinții slujitori ai parohiei, Vasile Busuioc și Ciprian Gunea, au prezentat seniorilor participanți aspecte psihologice și duhovnicești  ce vor fi dezbătute în cadrul acestor întâlniri menite să promoveze implicarea activă a vârstnicilor la viața socială.

La această primă întâlnire participanții au avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe maica Sofronia, trainer la Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ şi în cadrul Centrului de Formare şi Inovare al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“. Cu o bogată experienţă, maica Sofronia lucrează de 18 ani sub îndrumarea maicii Siluana Vlad, răstimp în care a desfăşurat activităţi cu părinţii, copiii, tinerii şi adolescenţii. Aceasta le-a vorbit despre bucuriile pe care avem nevoie să le împărtășim și cu cei care au trecut de o anumită vârstă și a oferit soluții pentru timpul dedicat unei îmbătrâniri frumoase.  

În cadrul întâlnirii au luat cuvântul și persoane publice implicate în viața socială care și-au exprimat dorința de a susține și dezvolta aceste sesiuni de comunicare pe viitor pentru a le face accesibile la cât mai multe persoane.

,,Ne dorim să înființăm un nucleu care să se dezvolte pe parcursul timpului în cadrul căruia oamenii să poată crea legături frumoase în scopul cunoașterii reciproce și întrajutorării. Este un lucru de o mare importanță să ai pe cineva la o anumită vârstă care să te viziteze sau care să te poate ajuta într-un anumit moment al vieții” – informează părintele Adrian Ghinea.

Spre finalul dezbaterii s-a stabilit și un calendar al viitoarelor întâlniri ce vor avea loc în cadrul Centrului Cultural Educațional ,,Ier. Teodosie Atanasiu” din parohia Șerbănești. La aceste întâliniri periodice, pe lângă teme religioase dezbătute împreună cu preoții parohiei,  vor fi invitate și persoane din mass media și sistemul medical ce vor încerca sa  încurajeze legăturile inter-umane și să promoveze respectarea principiului „îmbătrânirii active”.

(Pr. Ciprian Gunea)

You may also like...