Protoieria Bacău: Proiectul „Biblioteca vie” combate stigmatizarea și le dă speranță persoanelor private de libertate

A doua ediție a activității „Biblioteca vie” a avut loc săptămâna trecută la Biserica Precista din Bacău, în colaborare cu Penitenciarul Bacău. 10 tineri deținuți în regim semideschis, 15 de membri ai comunității parohiale și cinci clerici din Protopopiatul Bacău au împărtășit experiențe de viață.  

În felul acesta, a fost combătută stigmatizarea persoanelor care au trecut sau trec printr-o experiență de privare de libertate, iar comunitatea și-a arătat disponibilitatea de a sprijini reintegrarea lor în societate.

„Noi am încercat să împărtășim suferința lor și să le dăm sfaturi, fără să-i judecăm, și să-i încurajăm, să le dăm o speranță, să-i considerăm oameni dintre noi”, a explicat Protopopul Eugen Ciprian Ciuche.

Acțiunea vine în continuarea proiectului eparhial „În temniță am fost și ați venit la mine”. În cadrul acestuia, peste 250 de tineri au putut ieși din penitenciar și participa la Sfânta Liturghie în diverse parohii, unde s-au rugat, au luat masa și au discutat cu preoții și voluntarii comunităților.

„Biblioteca vie” este suma poveștilor de viață ale participanților, pentru că fiecare om este o carte din care putem învăța lecții de viață. Deținuții stau față în față cu câte un membru al comunității și discută despre viața lor.

„Sunt discuții foarte folositoare, credincioșii vorbesc mult timp după aceea despre poveștile de viață ale deținuților”, explică Protopopul de Bacău. „În plus, se stinge sentimentul de judecată și respingere față de acești semeni ai noștri. Împărtășim dramele trăite de ei în penitenciar, discutăm subiecte din Evanghelie, despre tematica Anului omagial și altele asemenea.”

„Experiențele și trăirile cotidiene, de multe ori, lasă pagini scrise cu litere de aur în cartea vieții fiecărei persoane, iar această oportunitate a fost fructificată de către cititorii Bibliotecii vii”, a transmis Remus Cătălin Pavel, Directorul Penitenciarului Bacău.

Părintele Protopop Eugen Ciuche spune că se dorește extinderea proiectului și în comunitățile parohiale rurale. Următoarea activitate va avea loc în 15 septembrie în satul Tarnița, la Parohia Oțelești, județul Bacău.

Sursa foto: Penitenciarul Bacău

Sursa text: Basilica.ro 

You may also like...