Protoieria Bacău și Penitenciarul Bacău au deschis pentru o zi „Biblioteca Vie”

Vineri, 20 august 2021, Penitenciarul Bacău a derulat în parteneriat cu Protoieria Bacău un proiect numit „Biblioteca Vie”, desfășurat la sediul Protoieriei, gazda întâlnirii. La aceasta au participat reprezentanți ai Penitenciarului Bacău (directorul adjunct Educație și Asistență Socială, șeful  serviciului Asistență psihosocială, șeful serviciului Educație, psiholog, asistent social, educator, preot), părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, alături de câțiva preoți ai Protoieriei, persoane civile, colaboratori ai unității de detenție invitate la acest demers și nu în ultimul rând, 5 persoane private de libertate, tineri.

Întâlnirea a avut drept scop diminuarea stereotipurilor negative referitoare la sistemul penitenciar şi îmbunătăţirea imaginii instituţiei, dezvoltarea capacităţii de auto-dezvăluire, în scopul facilitării inter-relaţionării dintre publicul larg şi reprezentanţii sistemului penitenciar și descoperirea trăsăturilor frumoase, dar ce cele mai multe ori ascunse din spatele acestor „cărți vii”.

Astfel, o parte dintre participanți au jucat rolul cărților, iar cealaltă parte au fost cititorii. Astfel, cititorul a putut să „împrumute” cartea aleasă, pentru ca mai apoi să „o citească” prin intermediul unei discuții avute în aer liber. Pe parcursul întâlnirii cititorii au schimbat „cărțile”, adică interlocutorii, pentru a putea afla cât mai multe experiențe de viață, povești, idei, idealuri, dar și planuri de viitor ale celor care urmează să fie eliberați în lunile următoare.

Întâlnirea s-a finalizat printr-o sesiune de feedback în care fiecare participant a putut să împărtășească celuilalt experiența trăită alături de persoane pe care a avut ocazia să o „citească”. Asemeni cărților, așa și oamenii nu trebuie judecați după „copertă” sau după aparențe, ci este nevoie de o cercetare amănunțită a fiecăruia pentru a putea înțelege povestea din spatele lucrurilor tangibile și poate conjunctura nefavorabilă care a condus soarta unui om într-o direcție greșită.

La această activitate au mai participat și reprezentați ai Serviciului de Probațiune Bacău, ai Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Judeţului Bacău, medici, psihologi sau simpli cetățeni, dornici de a cunoaște oameni pe care societatea tinde să le suprime șansa de a deveni cetățeni asemeni celorlalți.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...