Protoieria Bacău va implementa un nou proiect socio-cultural intitulat „100 de cateheze în Postul Crăciunului”

În ziua premergătoare pomenirii Sfântului Paisie de la Neamț, luni, 14 noiembrie 2022, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh – Șerbănești” a găzduit Sinaxa Preoților Cateheți din Protoieria Bacău, care vor implementa în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2022 noul proiect socio-cultural al protopopiatului, intitulat „100 de cateheze în Postul Crăciunului”. Implementarea acestui proiect a avut luna trecuta o primă întâlnire, prin intermediul căreia cei 40 de preoți cateheți au aflat despre derularea și modul de lucru în cadrul acestei inițiative.

Rugăciune în comuniune

Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii sub protia părintelui Ilarion Mâță, consilier al Sectorului Social-Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, de preoții care vor susține catehezele pe perioada proiectului și în prezența enoriașilor adunați din fiecare comunitate parohială în cadrul căreia există un Centru de Socializare pentru Vârstnici, centru ce va beneficia ulterior de prezentarea și implementarea catehezelor.

Bucuria comuniunii în Hristos prin Euharistie a fost desăvârșită și de sosirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la momentul în care toată suflarea prezentă în Biserica Cincizecimii se pregătea de vizionarea unei cateheze demonstrative.

Sfântul Paisie de la Neamț – model de rugăciune și viețuire isihastă

După terminarea slujbei, în prezența ierarhului, a clericilor și a credincioșilor, părintele Ionuț Pleșcău de la Parohia „Sfântul Dimitrie Basarabov – Bacău” a susținut o cateheză tematică despre viața și modelul de rugăciune isihast dăruit și imprimat peste veacuri în sufletele credincioșilor, a Sfântului Paisie de la Neamț. Prin expunerea etapelor specifice catehezei, părintele Ionuț a evidențiat duhul și liniștirea rugăciunii Sfântului Paisie prezente în mod plenar în simplitatea și complexitatea deopotrivă a rugăciunii inimii: „Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă!”

Prin intermediul unei cateheze bine alcătuite și corect structurate, preoții prezenți și-au reamintit specificul unei astfel de lucrări și s-au reacomodat cu metodele și tehnicile alcătuirii uneia. De asemenea, credincioșii au putut interacționa și clarifica pe loc aspecte neînțelese cu privire la temă, plecând acasă cu folos duhovnicesc și cu roade sufletești necesare parcurgerii perioadei postului.

Apreciere și prețuire

La finalul momentului catehetic, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a apreciat prezentarea părintelui Ionuț Pleșcău și a reamintit reușita parohiei sfinției sale de a câștiga în anul 2021 Concursul Național Catehetic intitulat „Biserica, familia românilor de pretutindeni!”

Tot cu acest prilej, părintele protoiereu a evidențiat și succesul Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim – Bacău” care prin coordonatorul Centrului Osana, părintele Ionuț Epure a câștigat Concursul Catehetic al anului 2022 intitulat „Rugăciunea în viața mea”. În semn de prețuire pentru activitatea constantă derulată în folosul credincioșilor tineri și vârstnici din cadrul comunității păstorite, ierarhul a hirotesit întru iconom stravofor pe părintele Epure, conferindu-i acestuia însemnele specifice acestui rang onorific, bedernița, brâul și crucea pectorală, alături de gramata chiriarhală.

„100 de cateheze în Postul Crăciunului” – scop, beneficiari, rezultate

Acest proiect socio-cultural se înscrie în lumina și cadrul proiectului mai vechi al Protoieriei Bacău intitulat „Mergând învățați toate neamurile” și urmează a fi implementat în contextul Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Scopul proiectului este aprofundarea și explicarea unor teme de interes din viața creștinului propuse de către Patriarhia Română, ele deservind întocmai tematicii Anului Omagial 2022. Beneficiarii acestor cateheze vor fi atât copiii Centrelor de Catehizare, cât și vârstnicii Centrelor de Socializare care funcționează în cadrul parohiilor Protoieriei Bacău, ele fiind coordonate de către preoții care le păstoresc.

Rezultatele proiectului vor fi pe de o parte cuantificabile, în sensul că din osteneala celor 40 de preoți cateheți va reieși un număr de 40 de cateheze ce vor fi prezentate la 80 de parohii urbane și rurale ale Protoieriei Bacău, acest număr acoperind o proporție de cel puțin 70% din parohiile protopopiatului, iar pe de altă parte vor fi nemăsurabile, în sensul că mulțime de suflete din fiecare parohie care vă găzdui o astfel de cateheză se vor bucura de mângâiere duhovnicească și lămuriri folositoare cu privire la diferite aspecte folositoare unui creștin, atât pe perioada postului, cât și în afara lui. 

Modul de prezentare este unul bine sistematizat, astfel încât fiecare preot din mediul rural va trebui să își prezinte cateheza la parohia sa și la încă minim două parohii din Cercul Pastoral arondat. Pentru preoții din mediul urban, proiectul vizează prezentarea mai multor teme expuse în cateheze diferite la parohiile pe care le slujesc. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...