PS Ignatie este noul Episcop al Hușilor. Întronizarea a avut loc la Catedrala Episcopală din Huşi
PS Ignatie este începând de duminică, 22 octombrie 2017, noul Episcop al Eparhiei Huşilor. Sfânta Liturghie şi Ceremonia de întronizare au fost oficiate în Catedrala Episcopală din Huşi.
Sute de credincioşi, clerici, reprezentanţi ai oficialităţi locale şi centrale au participat duminică la Catedrala din Huşi la Sfânta Liturghie şi festivitatea de întronizare a PS Ignatie în demnitatea de Episcop al Huşilor.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi a fost prezidată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Ierarhii care au slujit la acest eveniment au fost următorii:
•IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,
•IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor,
•IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale,
•IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,
•IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor,
•IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,
•PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului,
•PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei,
•PS Petroniu, Episcopul Sălajului,
•PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei,
•PS Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei,
•PS Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului,
•PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților,
•PS Ignatie, Episcopul Hușilor.
A fost ales noul Episcop al Hușilor!
În cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul a fost rostit de IPS Teofan care a vorbit despre menirea arhiereului: aceea de a-l sluji întru totul pe Dumnezeu, de a fi aproape de preoții și credincioșii pe care îi păstorește.
În Biserica lui Hristos, episcopul are bucuria descoperirii unor preoți cu viață aleasă de familie și parohie, viețuitori ai sfintelor mănăstiri cu adâncă rugăciune, ascultare și smerenie și minunați credincioși în fața cărora se cuvine să îngenunchem cu evlavie și recunoștință. Întărit cu harul lui Dumnezeu, însoțit de lucrarea membrilor preoției sacramentale și a celei universale și apărat de rugăciunea monahilor, episcopul conștientizează repede faptul că viața Bisericii nu este doar Tabor și Înviere, ci și Carantania, Ghergheseni, Ghetsimani și Golgota, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Spre finalul slujbei, potrivit Radio Trinitas, IPS Mitropolit Andrei a rostit un scurt cuvânt celor prezenți în care le-a transmis că păstorul are misiunea unei întreite slujiri: Păstorul are o întreită slujire pe care o primeşte de la Mântuitorul Iisus Hristos. Întâi îi învaţă pe oameni, apoi slujeşte Sfintele Taine şi îi conduce pe oameni spre Împărăţia lui Dumnezeu. Se ajută şi pe sine şi pe ei ca să ajungă în capătul drumului, acolo unde doreşte Mântuitorul Iisus Hristos.
Primele declaraţii după alegere | PS Ignatie Îl cheamă pe Dumnezeu în ajutor în noua misiune
Ceremonia instalării a început, după Sfânta Liturghie, cu citirea gramatei mitropolitane de PS Damaschin Dorneanul. În continuare, IPS Teofan i-a oferit Episcopului Ignatie însemnele episcopale: mantia, crucea, engolpionul și camilafca, după care i-a înmânat cârja episcopală. Apoi, PS Ignatie a fost condus în scaunul episcopal, de unde a binecuvântat credincioşii cu crucea primită din partea Părintelui Patriarh Daniel.
Ceremonia a continuat mai departe cu un cuvânt al Pr. Constantin Mogoş, membru în Adunarea Națională Bisericească, ce a dat citire mesajului din partea preoților și credincioșilor din Episcopia Hușilor. Următorul cuvânt a fost rostit de dl Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.
După acestea, Episcopul Ignatie a transmis câteva gânduri clerului şi credincioşilor Eparhiei Huşilor. Preasfinţia Sa a mulţumit membrilor Sfântului Sinod pentru alegerea în scaunul vacant de la Huşi şi a prezentat obiectivele pe care doreşte să le îndeplinească în noua misiune.
Mă simt copleşit de o reală nevrednicie în faţa faptului că Sfântul Sinod al Bisericii noastre mi-a încredinţat spre păstorire una dintre cele mai vechi eparhii din ţara noastră pe care îmi propun, cu ajutorul lui Dumnezeu, să o slujesc cu mult de blândeţe, pricepere, dragoste şi cu atenţie faţă de orice suferinţă care poate răni şi tulbura sufletele oamenilor.
Una din priorităţile mele pastorale, pe lângă faptul de a sluji cu smerenie şi totală dăruire pe Dumnezeu, clericii şi cinul monahal şi credincioşii acestei eparhii binecuvântate, pe lângă faptul de a avea grijă prin proiecte social-filantropice de cei aflaţi în suferinţă şi lipsuri materiale severe ca în modul acesta altarul dragostei lui Dumnezeu din liturghie să hrănească altarul inimii aproapelui, va fi şi susţinerea familiei aşa cum Dumnezeu a lăsat-o: tată, mamă şi copii.
Vă rog să mă primiţi nu ca pe unul care face minuni, nu ca pe un stăpân, ci ca pe unul care vrea să vă slujească cu autoritatea dragostei, a blândeţii, a înţelegerii, a împreună pătimirii şi la bine şi la rău. Ca pe unul care nu vrea să iubească slava oamenilor mai mult ca slava lui Dumnezeu, ca pe unul care nu are nevoie de vorbe linguşitoare care ameţesc orice pământean, ca pe unul care nu are nevoie de odihnă, ci de neostoită trudă în via Domnului, ca pe unul care vrea să se răstignească pe altarul dragostei pentru dumneavoastră, a spus Episcopul.
Preasfințitul Ignatie a fost ales în postul vacant de Episcop al Hușilor în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 octombrie 2017.
Basilica.ro