Recunoștință și comemorare la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bacău
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ziua de 14 iulie 2016, a debutat în Protoieria Bacău, la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din incinta Spitalului Județean Bacău, un emoționant eveniment comemorativ, organizat de Asociația Transplantaților din România (ATR), filiala Bacău, pentru a aduce un omagiu donatorilor plecați la cele veșnice și mulțumiri donatorilor în viață.
Slujba de pomenire a celor adormiți și slujba de mulțumire pentru donatorii vii au fost oficiate de preotul paroh Constantin Abageru: “Este un moment deosebit, emoționant și pentru mine. Așa a fost rânduit ca eu să oficiez, pentru prima dată în Bacău, o asemenea ceremonie religioasă, pe de o parte, de suflet, de mulțumire și recunoștință pentru donatori, care au făcut un mare sacrificiu, pentru sănătatea celor transplantați și de pomenire pentru cei decedați, ale căror organe au dus mai departe VIAȚA. Rugăciunile și mulțumirile noastre se îndreaptă și către medici și asistente, care sunt mâinile lui Dumnezeu, pentru ca bolnavii să poată trăi.”
Au participat beneficiari de transplant, donatori, pacienți de hemodializă, rude, copii, medici și asistenți.
In România sunt peste 4000 de persoane primitoare de organe, din care 3500 au beneficiat de transplant renal. In Bacău sunt 86 de transplantați renal, toți trăiesc, dar sunt și pacienți care, după transplant, au revenit la dializă, cum este profesoara Maria Rusu, aflată acum iar pe lista de așteptare pentru un nou transplant.
De o primire aparte, înconjurat cu respect și dragoste, s-a bucurat dr. Leonard Roșu, medic primar nefrolog, cel prin mâinile căruia au trecut zeci de pacienți dializați, aflați și după transplant, sub supraveghere și tratament. “Mă bucur că mă întâlnesc cu pacienții mei aici, sănătoși, reveniți în familie, la viața socială. După programul de dializă intră pe lista națională de transplant, având două posibilități: donator viu, de regulă rude, sau de la o persoană aflată în moarte clinică, cu acordul familiei. In ultimii ani s-au îmbunătățit mult condițiile de tratament, de hemodializă, medicamentele s-au diversificat, sunt mai puțin toxice, pacienții nu se mai deplasează în alte clinci, întrucât dializa se face în Bacău. Este un vis frumos să avem și în Bacău posibilitatea de a face transplant, însă este nevoie de infrastructură, de spații noi, moderne, de bani și de medici”, a spus dr. Leonard Roșu.
Toți participanții au înălțat rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu, au făcut poze de grup, au povestit din întâmplările prin care au trecut si au participat la o agapă de pomenire în sala de prăznuire a parohiei.
(Preot Constantin Abageru și Gheorghe Bălțătescu, redactor Deșteptarea)