”Relația familie-copil cu autism-specialist” – workshop la Universitate
Campania ”Autismul colorează diferit lumea” a continuat miercuri – 6 aprilie 2016, cu un workshop derulat la Universitatea Vasile Alecsandri Bacău, cu studenții de la specializările terapie ocupațională și kineto-terapie, sub coordonarea domnului profesor Gabriel Mareș. Tema work-shop-ului a fost ”Relația familie-copil cu autism-specialist”. Am ales acest subiect de discuție pentru că relația care se creează între familie, copil și specialist e foarte importantă în procesul de recuperare. Din partea Fundației, la acest workshop au participat un kineto-terapeut, un asistent social, un psiholog și un terapeut ocupațional.
Studenții au fost foarte activi și interesați să afle cât mai multe informații despre simptomele care apar inițial înainte de diagnosticare, despre reacția părinților și schimbările care se produc în familie după ce copilul este diagnosticat, care este impactul terapeutului în viața copilului și evident, cum trebuie să fie atitudinea și relația între specialist și familie.
De asemenea, s-a discutat în amănunt despre terapiile care ajută în recuperarea copilului cu autism și dificultățile apărute în timpul ședințelor de terapie. O parte din studenții prezenți au făcut deja practică în cadrul Centrului de zi pentru persoane cu autism ”Sf. Cosma și Damian” și erau familiarizați cu metodele de lucru și cu activitățile care se derulează în cadrul unui program individualizat de recuperare. Cei prezenți au fost interesați să afle amănunte și despre terapiile complementare și rolul lor în îmbunătățirea stării generale a copilului.
Fiind un subiect foarte vast, am stabilit că acest workshop va continua cu alte întâlniri, pe care le vom avea pe parcursul anului universitar.