Resfinţirea bisericii Parohiei ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Fundeni

La ceas de seară, în Duminica a XIV-a după Rusalii, în data de 2 septembrie, anul mântuirii 2018, toată suflarea din comunitatea creştin-ortodoxă de la Parohia Fundeni, Comuna Secuieni, Protopopiatul Bacău, s-a aflat în rugăciune alături de ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, pentru slujba de resfinţire a sfântului locaş, nou renovat prin osteneala părintelui paroh Alexandru Croitoru şi a Consiliului parohial Fundeni.

dav
dav
sdr
sdr
dav
sdr
sdr
sdr
dav
dig
sdr
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
IMG-20180902-WA0001
IMG-20180902-WA0002
sdr
sdr
IMG-20180902-WA0011
IMG-20180902-WA0012
IMG-20180902-WA0026

Slujba a început la ceas de seară prin sfinţirea cea mică a apei, oficiată de un numeros sobor de preoţi sub protia părintelui protoiereu de Bacău, pr. Costică Busuioc. A urmat cuvântul acestuia cu explicaţii ale sensurilor profunde ale slujbei de sfinţire a unei biserici, întâmpinarea solemnă a chiriarhului locului, sosirea oficialităţilor locale şi judeţene şi apoi slujba de sfinţire propriu-zisă.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a felicitat, la final, pe părintele paroh Alexandru Croitoru, hirotesit cu acest prilej în treapta de iconom stavrofor, pe doamna preoteasă, pe epitropul bisericii împreună cu membrii Consiliului parohial dar şi pe enoriaşii şi pe oamenii de suflet, care au contribuit la refacerea efectivă a aşezământului eclesial  închinat Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil de la Fundeni. ,,Aţi înveşnicit astăzi un spaţiu închinat lui Dumnezeu, un sfânt altar unde vor fi pomeniţi moşii şi strămoşii noştri care s-au jertfit pentru unitatea de neam şi de credinţă a românilor… Şi dacă prin păcatele noastre ne asemănăm lui Adam celui căzut, prin metafizicul existenţei noastre ne înrudim cu Dumnezeu cel Veşnic, un Dumnezeu imanent în creaţie prin har dar în acelaşi timp un Dumnezeu  transcendent prin Fiinţa Sa.” a precizat ierarhul în cuvântul de binecuvântare de la final.

Au fost felicitaţi şi au primit distincţii şi domnul Deputat Ionel Palăr, fiu al satului, domnul Primar al Comunei Secuieni, dl. David Dumitru Cosmin, doamna Prefect a judeţului Bacău, d-na Coşa Maricica Luminiţa .

Părintele Alexandru a mulţumit la final Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, părinţilor protopopi prezenţi, părintelui Costică Busuioc de la Bacău, părintelui Costel Mareş de la Moineşti, preoţior invitaţi, oficialităţilor locale şi judeţene şi tuturor celor prezenţi. Apoi, cu toţii au fost invitaţi la o agapă frăţească după finalizarea procesiunii obişuite de închinare a tuturor prin faţa prestolului nou-sfinţit.

You may also like...