Rugăciune, poezie și cântare pentru Episcopul Melchisedec Ștefănescu

La Catedrala Arhiepiscopală din Roman, ”părintele orfanilor” a fost pomenit la trecerea a 193 de ani de la naștere.

img_2736
img_2751
img_2758
img_2775
img_2782
img_2842
img_2858
img_2866

La împlinirea a 193 de ani de la nașterea în această lume a Episcopului Melchisedec Ștefănescu, strălucit cărturar și erudit cu viață sfântă, care a marcat veacul al XIX-lea, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost oficiată o slujbă de pomenire de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de preoții Protopopiatului Roman.

Evenimentul religios a fost marcat și din punct de vedere cultural, prin evocarea personalității ilustrului ierarh de către copiii care învață în cadrul Fundației ce poartă numele său. Tot în spațiul sacru al catedralei mușatine, elevii Școlii nr. 5 din Roman au evocat viața și opera Episcopului Melchisedec Ștefănescu prin recitarea de texte din operele personalităților vieții cultural-științifice românești, care au scris despre cel numit ”părintele autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și părintele orfanilor”, după trecerea sa la cele veșnice.

Un moment deosebit din cadrul evenimentului cultural-religios derulat la Catedrala din Roman l-a constituit concertul susținut de Corul ”Laudamus” al Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec”. Acesta a interpretat, printre altele, proiectul de tropar și condac al Episcopului Melchisedec Ștefănescu, întocmit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim,  Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cel care a realizat în ultimii ani, numeroase slujbe și acatiste ale sfinților români. La sfârșit, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a evocat personalitatea ierarhului Melchisedec Ștefănescu vorbind celor prezenți despre importanța sa ca pedagog și autor de manuale pentru învățământul teologic românesc.

You may also like...