S-au încheiat lucrările Simpozionului cultural „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”
Cu prilejul împlinirii a opt ani de la ridicarea Eparhiei în rang de Arhiepiscopie, în contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Protopopiatul Bacău a organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 9-19 octombrie 2017, în incinta Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, Simpozionul cultural intitulat „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”.
Evenimentul a găzduit o Expoziție de icoană și carte veche, un Atelier de iconografie, mai multe conferinţe şi lansări de carte.
Expoziția a fost una inedită pentru că unele dintre odoare au fost aduse în premieră în orşul Bacău: Cazania Mitropolitului Varlaam, Viața și petrecerea Sfinților și Psaltirea în versuri ale Mitropolitului Dosoftei, cărora s-au adăugat reprezentări iconografice ale Sfintei Parascheva din secolele XVI-XIX.
Atelierul de iconografie a reunit pictori bisericești și artiști plastici cu rădăcini băcăuane recunoscuți la nivel național, printre învitaţi numărându-se:
- Marius Ciprian Ghinescu (Iaşi),
- Florian Lipan (Bacau),
- Antipa Burghelea (Mănăstirea Antim Bucureşti),
- Bogdan Antohi (Bacău),
- Monahia Irina Nedelcu (Mănăstirea Diaconești),
- Monahia Mariami Crăciun (Mănăstirea Tisa Silvestri),
- Cristian Bandi (Bacău),
- Prisacaru Cristinel (Roman),
- Cristian Dumitru (Bacău),
- Zupcu Constantin ( Iași),
- Ciobanu Timotei (Bacău) etc.
În ziua de luni, 9 octombrie 2017, orele 17, în cadrul Complexulului Muzeal Iulian Antonescu din Bacău au avut loc conferințele cu temele Textul biblic în iconografie și Aspecte privind conservarea preventivă a icoanelor și cărților, susţinute de către Pr. Conf. Univ. Dr. Ilie Melniciuc-Puica şi Prof. Univ. Dr. Nicoleta Melniciuc-Puica de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.
Marți, 10 octombrie, a fost lansat la Arhivele Naționale Bacău albumul de reportaj „Moldova bisericilor de lemn”, realizat de Otilia Bălinișteanu. Evenimentul a avut loc în prezența preotului Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul publicațiilor „Lumina” ale Patriarhiei Române, a domnului Vilică Munteanu, președintele Asociației Arhiviștilor Bacău și a doamnei Mihaela Chelaru, directorul Arhivelor Naționale Bacău. Tipărit în condiții grafice de excepție la editura „Trinitas” a Patriarhiei Române, cu un bogat și dens material foto-documentar, volumul a suscitat interes atât din partea oamenilor de cultură băcăuani, cât și a preoților din Eparhia Romanului și Bacăului, în care se află cel mai mare număr de biserici de lemn din întreaga Moldovă.
La invitația părintelui protopop Costică Busuioc, imediat după evenimentul lansării albumului „Moldova bisericilor de lemn, Protopopiatul Bacău a primit vizita a două personalități marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, director al publicațiilor Lumina, coordonatorul Centrului de Presă „Basilica” și preot paroh la Parohia Zlătari din București, precum şi a domnului Alexandru Nicolau, membru al Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române.
Cei doi oaspeți au felicitat Protopopiatul Bacău pentru inițiativa de a pune în valoare truda iconarilor băcăuani şi efortul de evidențiere a artei iconografice în planul artistic băcăuan și în comunitatea băcăuană, în contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti.
Aducem alese mulţumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru arhiereasca binecuvântare şi tuturor partenerilor şi colaboratorilor care ne-au sprijinit în buna desfăşurare a acestui important eveniment naţional, Simpozionul cultural „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”: Consiliului Judeţean Bacău, Complexulului Muzeal „Iulian Antonescu” şi implicit doamnei director Prof. Mariana Popa, conferenţiarilor, maeştrilor iconari, artiştilor plastici, participanţilor, profesorilor, preoţilor, voluntarilor și tuturor celor care şi-au adus contribuţia la îndeplinirea obiectivelor acestui proiect cultural de mare amploare.PC Părinte Costică Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Bacău