S-au încheiat lucrările Simpozionului cultural „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”

Cu prilejul împlinirii a opt ani de la ridicarea Eparhiei în rang de Arhiepiscopie, în contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Protopopiatul Bacău a organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 9-19 octombrie 2017, în incinta Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, Simpozionul cultural intitulat „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”.

Evenimentul a găzduit o Expoziție de icoană și carte veche, un Atelier de iconografie, mai multe conferinţe şi lansări de carte.

Expoziția a fost una inedită pentru că unele dintre odoare au fost aduse în premieră în orşul Bacău: Cazania Mitropolitului Varlaam, Viața și petrecerea Sfinților și Psaltirea în versuri ale Mitropolitului Dosoftei, cărora s-au adăugat reprezentări iconografice ale Sfintei Parascheva din secolele XVI-XIX.

Atelierul de iconografie a reunit pictori bisericești și artiști plastici cu rădăcini băcăuane recunoscuți la nivel național, printre învitaţi numărându-se:

 • Marius Ciprian Ghinescu (Iaşi),
 • Florian Lipan (Bacau),
 • Antipa Burghelea (Mănăstirea Antim Bucureşti),
 • Bogdan Antohi (Bacău),
 • Monahia Irina Nedelcu (Mănăstirea Diaconești),
 • Monahia Mariami Crăciun (Mănăstirea Tisa Silvestri),
 • Cristian Bandi (Bacău),
 • Prisacaru Cristinel (Roman),
 • Cristian Dumitru (Bacău),
 • Zupcu Constantin ( Iași),
 • Ciobanu Timotei (Bacău) etc.

În ziua de luni, 9 octombrie 2017, orele 17, în cadrul Complexulului Muzeal Iulian Antonescu din Bacău au avut loc conferințele cu temele Textul biblic în iconografie și Aspecte privind conservarea preventivă a icoanelor și cărților, susţinute de către Pr. Conf. Univ. Dr. Ilie Melniciuc-Puica şi Prof. Univ. Dr. Nicoleta Melniciuc-Puica de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Marți, 10 octombrie, a fost lansat la Arhivele Naționale Bacău albumul de reportaj „Moldova bisericilor de lemn”, realizat de Otilia Bălinișteanu. Evenimentul a avut loc în prezența preotului Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul publicațiilor „Lumina” ale Patriarhiei Române, a domnului Vilică Munteanu, președintele Asociației Arhiviștilor Bacău și a doamnei Mihaela Chelaru, directorul Arhivelor Naționale Bacău. Tipărit în condiții grafice de excepție la editura „Trinitas” a Patriarhiei Române, cu un bogat și dens material foto-documentar, volumul a suscitat interes atât din partea oamenilor de cultură băcăuani, cât și a preoților din Eparhia Romanului și Bacăului, în care se află cel mai mare număr de biserici de lemn din întreaga Moldovă.

La invitația părintelui protopop Costică Busuioc, imediat după evenimentul lansării albumului Moldova bisericilor de lemn, Protopopiatul Bacău a primit vizita a două personalități marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, director al publicațiilor Lumina, coordonatorul Centrului de Presă „Basilica” și preot paroh la Parohia Zlătari din București, precum şi a domnului Alexandru Nicolau, membru al Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române.

Cei doi oaspeți au felicitat Protopopiatul Bacău pentru inițiativa de a pune în valoare truda iconarilor băcăuani şi efortul de evidențiere a artei iconografice în planul artistic băcăuan și în comunitatea băcăuană, în contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti.

Un eveniment dedicat Sfintelor Icoane în „Anul omagial al Sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” aici, la Bacău, mai ales în perioada aceasta de pregătire pentru Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, am putea spune că este o minune și o binecuvântare de la Dumnezeu, pentru că Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și în același timp Sfânta Parascheva este cea care ne îndeamnă mereu să privim către Împărăția lui Dumnezeu. Așadar, Sfânta Paraschiva este călăuzitoare către Împărăția lui Dumnezeu și avem în ajutorul nostru pe calea aceasta a împărăției, ICOANA, care este fereastră către lumină, către sfințenie, către împărăția Luminii Celei neînserate. Mă bucur că în această expoziție sunt și icoane de patrimoniu, așadar moștenire prețioasă de la înaintașii noștri, și în același timp mă bucur că tinerii din ziua de astăzi continuă meșteșugul pictării de icoane. În icoană se întâlnesc harul lui Dumnezeu și osteneala celui înzestrat de Dumnezeu ca să picteze icoane. Munca de a picta icoane am văzut-o întotdeauna ca pe o muncă ascetică, are ceva din nevoința călugărului… și, chiar dacă pictorul este mirean, el știe mai bine ca noi că atunci când te apropii de chipurile sfinte ai nevoie de o stare interioară potrivită. De fapt, cred eu, secretul icoanelor pe care noi le iubim stă tocmai în această sinergie între harul lui Dumnezeu și curățenia sufletească și înzestrarea artistică a iconarului. Tinerii pe care i-am întâlnit în această seară sunt oameni care au și o pregătire de specialitate, altfel spus – ei nu merg doar la nivelul acesta al entuziasmului, al inspirației, ci sunt și oameni ai meșteșugului învățat în tihnă și în același timp oameni ai rugăciunii, ai puterii binefăcătoare pe care Dumnezeu o dăruiește celor care îl iubesc pe El și iubesc pe sfinții Săi. Sfinții din icoane sunt de fapt pentru noi cea mai bună dovadă că atunci când oamenii îl caută pe Dumnezeu și Dumnezeu îi caută pe oameni. Icoanele de fapt sunt și epifanii arătări ale lui Dumnezeu către noi dar în același timp și scară a noastră către cer. Fie ca această expoziție să aducă bucurie și pace aici în orașul Bacău pentru că, întotdeauna, acolo unde sunt icoane, unde sunt biserici, Lumina lui Dumnezeu aduce bucurie, aduce întotdeauna ceea ce trebuie să aibă un popor pentru ca să reziste la toate încercările din istorie.PC Părinte Nicolae Dascălu consilier patriarhal, director al publicațiilor „Lumina” şi coordonatorul Centrului de Presă „Basilica” al Patriarhiei Române

 

Acest eveniment cultural desfășurat în Anul omagial al sfintelor icoane și iconarilor bisericești are ca scop punerea în valoare a lucrărilor de artă eclesială de factură bizantină din patrimoniul Arhiepiscopiei. Tezaurul de carte expus face un arc cultural peste timp între secolele XVI și XXI aducând în atenția mileniului 3 giuvaierurile culturii și limbii române. Expoziția își propune să sublinieze aspectul cultural – pedagogic atât de neglijat astăzi în viața cetății, încercând să semene în inimile tinerilor băcăuani dragostea de neam și credință. Patrimoniul iconografic expus al Sfintei Parascheva și zugrăvirea icoanelor în cadrul Atelierului de iconografie vor încercă să pună în valoare tradiția bizantină a artei bisericești păstrată și transmisă de iconarii eparhiei noastre.

Aducem alese mulţumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru arhiereasca binecuvântare şi tuturor partenerilor şi colaboratorilor care ne-au sprijinit în buna desfăşurare a acestui important eveniment naţional, Simpozionul cultural „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”: Consiliului Judeţean Bacău, Complexulului Muzeal „Iulian Antonescu” şi implicit doamnei director Prof. Mariana Popa, conferenţiarilor, maeştrilor iconari, artiştilor plastici, participanţilor, profesorilor, preoţilor, voluntarilor și tuturor celor care şi-au adus contribuţia la îndeplinirea obiectivelor acestui proiect cultural de mare amploare.PC Părinte Costică Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Bacău

 

You may also like...