Sărbătoarea hramului de vară în Parohia Podiș
Cinstita „mutare la Viață” a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost prăznuită astăzi, 15 august 2022, la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Parohiei Podiş – Protopopiatul Bacău, această sărbătoare reprezentând şi Hramul de vară al parohiei „Sf. Ierarh Nicolae” din localitatea Podiș, comuna Mărgineni, judeţul Bacău.
Credincioșii, veniți în număr mare încă de la primele ore ale dimineții la Biserică, s-au putut bucura de slujba Acatistului Adormirii Maicii Domnului, iar mai apoi de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de către părintele paroh Cosmin-Nicolae Duduman, împreună cu invitatul său, părintele Mihai-Flavius Balaban, slujitor al bisericii „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, părintele Mihai-Flavius Balaban a subliniat faptul că praznicul Adormirii Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare închinată Precuratei Fecioare Maria şi ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc. Potrivit tradiției, cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viața veșnică.
Astfel, Maica Domnului s-a pregătit duhovnicește prin rugăciune către Dumnezeu și prin cuvinte de rămas bun faţă de cei din jurul său. Sfinții Apostoli, îndrumați de Duhul Sfânt s-au reîntors la Ierusalim ca să fie prezenți la înmormântarea ei. Trupul neînsuflețit al Maicii Domnului a fost dus, cu mare evlavie și multă cinstire în cântări ale îngerilor și ale oamenilor la mormântul pregătit ei în Grădina Ghetsimani, lângă Ierusalim, la poalele Muntelui Măslinilor.
După trei zile de la înmormântarea sa, a ajuns și Sfântul Apostol Toma la mormântul ei. Dorind el să vadă și să cinstească trupul Maicii Domnului, a cerut să fie deschis mormântul, toți cei prezenți descoperind cu uimire că trupul nu mai era acolo, pentru că în chip minunat a fost ridicat la cer, unde se afla și sufletul ei.
Această mutare a Maicii Domnului cu trupul la cer, după ce a trecut totuși prin moarte ca lege a firii omenești, este tâlcuită de Sfinții Părinți ca fiind un dar al lui Dumnezeu, pentru că nu se cuvenea ca trupul ei din care S-a întrupat Dumnezeu – Cuvântul, adică Hristos Cel ce a biruit moartea prin Înviere și S-a înălțat la cer întru slavă, să rămână în mormânt și apoi să fie dat stricăciunii.
Astfel, după cum trupul ei a rămas integru sau fără stricăciune, adică feciorelnic, în timpul nașterii lui Hristos, tot așa a rămas trupul ei fără stricăciune întru adormirea și mutarea ei de la viața pământească la viața cerească. Deci, Maica Domnului s-a mutat cu sufletul, iar apoi și cu trupul la cer, în lumina lui Hristos, fiind „Maica Vieții”, iar cu rugăciunile sale „izbăvește din moarte sufletele noastre” (Troparul Adormirii Maicii Domnului).
La sfârşitul slujbei, toți creștinii prezenți au mers către casa de prăznuire, unde s-a săvârşit slujba parastasului pentru cei adormiţi întru Domnul, iar prin strădania câtorva persoane dedicate Parohiei, au participat la agapa frățească.
(Bujor Emanuel – elev al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman)