Sărbătoarea Sfântului Antipa de la Calapodeşti, luminător al Ortodoxiei Universale
Iubit și cinstit în întreaga lume ortodoxă, Cuviosul Antipa de la Calapodești, ocrotitorul paraclisului arhiepiscopal de la Roman, va fi serbat cu aleasă cinstire la Catedrala ”Sf. Cuv. Parascheva”. În ziua de prăznuire a Cuviosului Antipa, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va oficia și slujba de sfințire a antimiselor.
Freamătul bucuriei sfinte şi al sărbătorii binecuvântate se reînnoiesc la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman în aceste zile de prăznuire a Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești.
Ocrotitor al paraclisului din incinta Centrului eparhial, originar din zona Bacăului și cinstit de întreaga lume ortodoxă, Cuviosul Antipa va fi serbat încă din această după-amiază, cu începere de la ora 17.00, când Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim, împreună cu soborul preoților romașcani, va oficia slujba Vecerniei în Catedrala din Roman.
Festinul duhovnicesc va continua sâmbătă – 10 ianuarie, în ziua de prăznuire a Cuviosului Antipa. La Catedrala Arhiepiscopală, un sobor alcătuit din preoţi consilieri şi inspectori ai Centrului eparhial, preoţi protopopi şi diaconi va participa la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Alături de sărbătoarea liturgică, la care sunt așteptați să participe, credincioșii se vor putea închina și la racla în care se află o părticică din moaștele Sfântului Antipa, dăruită Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim de către părintele Petroniu Tănase din sfântul Munte Athos.
Un moment deosebit îl va constitui sfințirea celor peste 600 de antimise, lucrate în atelierele Mănăstirii Diaconești, ce vor purta semnătura Înaltpreasfințitului Ioachim și care vor fi necesare săvârșirii Sfintelor Taine în fiecare parohie din cuprinsul Eparhiei. Aceste antimise vor fi ulterior distribuite fiecărei parohii cu ocazia organizării sinaxelor la început de an în fiecare protopopiat.
”După învățătura Bisericii, așa cum menționează Sfântul Simeon al Tesalonicului, sfințirea antimiselor se săvârșește în biserică de noul chiriarh. Așa cum reiese din tratatul asupra dogmelor credinței noastre, sfințirea antimiselor este un moment unic în viața unei eparhii, având loc în momentul înscăunării noului chiriarh. Evenimentul are loc dimineața, înaintea Sfintei Liturghii, slujba fiind oficiată de arhiereu, care le sfințește cu agheazmă mică, apă de trandafir și Sfântul și Marele Mir. După sfințire, ele vor române timp de șapte zile pe Sfânta Masă, fiind săvârșită zilnic Dumnezeiasca Liturghie, după care chiriarhul le va semna și le va împărți bisericilor și mănăstilor din cuprinsul eparhiei. Antimisul este o pânză specială pe care e zugrăvită punerea în mormânt a Domnului Iisus Hristos şi care conţine un fragment din sfintele moaşte ale mucenicilor, fiind indispensabil în oficierea Sfintei Liturghii”,a explicat protosinghelul Andrei Ioniță, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.
Înnoirea antimiselor se impune în orice eparhie la schimbarea chiriarhului, situaţie în care s-a aflat şi Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în urma trecerii la Domnul a arhiepiscopului Eftimie şi a numirii în această demnitate arhierească a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim.