Sărbătorile lunii august

În a opta lună a anului calendaristic și ultima din anul bisericesc se face pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii noastre. Tot în august, la jumătatea lunii, sărbătorim cel mai mare praznic al verii, Adormirea Maicii Domnului. Numeroase lăcașuri de cult din Patriarhia Română își vor cinsti ocrotitoarea, iar peste două milioane de români își vor sărbători onomastica.

19358_p18ue7onj4sab1lc9j731dg018qra

Pe 5 august, se face pomenirea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. Cuviosul a intrat în obştea Mănăstirii Neamţ şi a fost tuns în monahism în 1936, primind numele Ioan. Timp de peste 10 ani s-a nevoit în Ţara Sfântă. A trecut la Domnul la numai 47 de ani, fiind înmormântat în peştera nevoinţelor sale. A fost canonizat de Biserica noastră în anul 1992.

Creştinii ortodocşi vor prăznui, pe 6 august, Schimbarea la Faţă a Domnului. Sărbătoarea, numită în popor şi „Pobreajenul”, rememorează momentul schimbării minunate la faţă a Domnului, în Muntele Taborului, în faţa ucenicilor Săi, Petru, Ioan şi Iacov. A doua zi, pe 7, se face pomenirea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, cinstită în mod deosebit de credincioșii din Moldova.

Calendarul Bisericii noastră îl consemnează, în a 11-a zi a lunii, pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului. Fragmente din moaștele sale se află, în România, la Catedrala mitropolitană din Craiova și la Catedrala mitropolitană din Târgoviște.

Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai sai: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache (canonizați în 1992), sunt sărbătoriți în data de 16 august, zi în care se face și pomenirea Sfântului Cuvios Iosif de la Varatec.

Ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, va fi prăznuită pe 29 august. Ziua aminteşte de martirizarea Sfântului în temniţele lui Irod Agripa, la cererea Solomeei, fiica vitregă a acestuia. Părinţii Bisericii au rânduit ca această zi să fie cinstită cu post aspru, atât ca doliu pentru Înaintemergătorul Domnului, cât şi pentru a medita adecvat la exemplul vieţii lui sfinte, pentru care a şi fost numit „Înger în trup”.

În penultima zi din august sunt pomeniți Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, și Sfântul Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, iar pe 31 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului.

You may also like...