Sărbătorile lunii mai

cincizecime-up

Pogorârea Duhului Sfânt

Mai, luna florilor, este una bogată în sărbători importante pentru Biserica noastră.

Pe 2 mai este pomenit Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea, patriarhul Constantinopolului, cinstit în mod deosebit în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

A doua zi, 3 mai, este una importantă pentru credincioșii din Oltenia care îl vor sărbători pe Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici.

Următoarea dată importantă în calendarul nostru este 8 mai, atunci când se face pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan.

Pe 10 mai este sărbătorit un alt apostol: Sfântul Simon Zilotul. Părticele din cinstitele sale moaşte se păstrează la Biserica „Podeanu” din Capitală, care cu acest prilej își va sărbători hramul.

Un alt sfânt pentru care românii au o mare evlavie este Sfântul Mucenic Ioan Valahul. Pomenirea lui se face pe 12 mai.

Duminică, 17 mai, în Biserica noastră va fi marcată Ziua Națională a Familiei, potrivit TRINITAS TV.

Ziua de 21 mai este, pentru acest an, una bogată duhovnicește. Pe lângă pomenirea Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, va fi sărbătorit și Praznicul Înălțării Domnului. De asemenea, joia Înălțării Domnului este și Ziua Eroilor, zi în care se vor face slujbe de pomenire a tuturor eroilor neamului.

Sfinţii Constantin şi mama sa Elena sunt și ocrotitorii Catedralei patriarhală. Locașul de cult păstrează și părticele din sfintele moaște ale ocrotitorilor spirituali. Românii îi cinstesc cu multă dragoste şi evlavie, mărturii fiind numărul mare de credincioşii care le poartă numele, precum şi numeroasele biserici care îi au ca ocrotitori.

Pe 25 mai este consemnat în calendar a treia aflare a cinstitului cap al Sfântul Proroc Ioan Botezătorul.

Tot în această lună credincioșii vor sărbători și Moșii de vară, zi de pomenire de obște a celor adormiți. Aceasta va fi sâmbătă, 30 mai.

Ultima zi a lunii, 31 mai, coincide cu un alt mare praznic împărătesc: Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare cunoscută și ca Cincizecimea sau Rusaliile.Un detaliu important de menționat este și faptul că, până la Praznicul Rusaliilor, în fiecare zi de miercuri şi vineri, Părinţii Bisericii au rânduit să se facă dezlegare la peşte.

136182_duhul-sfant-icoana

Cincizecimea

You may also like...