Sărbătorirea sfinților români debutează în Eparhia Romanului și Bacăului

Cinstirea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești deschide șirul de sărbători dedicate sfinților români din cuprinsul Patriarhiei Române. Slujbele religioase din ajunul sărbătorii și din ziua prăznuirii Cuviosului Antipa vor fi oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și de Preasfințitul Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Frumusețea sărbătorilor închinate sfinților români se descoperă, la începutul acestui an calendaristic, pelerinilor și credincioșilor care se vor ruga și închina la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, unde va fi serbat în aceste zile Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Ocrotitor al paraclisului din incinta Centrului Eparhial,  originar din zona Bacăului și cinstit de întreaga lume ortodoxă, Cuviosul Antipa va fi venerat încă de sâmbătă, 9 ianuarie, când, la Catedrală se va oficia, începând cu ora 16.00, slujba Vecerniei unită cu Litia, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim şi de Preasfinţitul Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Cu acest prilej, cei doi ierarhi dimpreună cu soborul preoților din Protopopiatul Roman și credincioșii prezenți vor paticipa la procesiunea cu sfintele moaşte ale Sfântului Antipa, aflate în racla din Catedrala Arhiepiscopală, dăruite Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim de către părintele Petroniu Tănase din Sfântul Munte Athos. Totodată se va citi și acatistul Sfântului Antipa întocmit de ierarhul Romanului și Bacăului.

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Antipa va continua duminică, 10 ianuarie, în ziua de prăznuire, cu Dumnezeiasca Liturghie ce va fi oficiată la Catedrală de ÎPS Ioachim şi de PS Macarie, alături de soborul preoţilor consilieri şi inspectori ai Centrului Eparhial.

Sărbătoare la mănăstirea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti

Credincioşii și pelerinii sunt așteptați să participe și la sărbătoarea hramului Mănăstirii din Calapodeşti, care îl are ca ocrotitor pe Cuviosul Antipa, și unde se află expusă spre închinarea creștinilor crucea purtată de Cuviosul Antipa. Pentru Dumnezeiasca Liturghie de duminică, 10 ianuarie, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim va fi părintele arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, care va sluji alături de soborul preoților din zona de sud a județului Bacău.

You may also like...