Școala de Vară „Iisus în sufletul copiilor” la Parohia Luncani
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în săptămâna 12-16 iulie 2021, în curtea Parohiei Luncani cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, s-a desfășurat programul Școlii de Vară „Iisus în sufletul copiilor” 2021. La inițiativa organizatorilor, preotul paroh Vasile Gînju și preotul co-slujitor Adrian Grigoraș, în parteneriat cu Școala Gimnazială Luncani-Mărgineni și cu Centrul de Zi „Aurora” al Fundației YANA, în cadrul unui program complex și bine pus la punct, s-au desfășurat o întreagă serie de activități care au implicat un număr de peste 25 de adulți, diverse instituții publice, invitați de seamă, spre bucuria celor 60 de copii care au luat parte la acest program.
Așadar, de luni 12 iulie până joi 15 iulie, în fiecare dimineață între orele 8:30 și 12:00 copii au participat la activitățile programului Şcolii de vară, începând cu exerciții de înviorare și energizare, apoi activități specifice programului, și de fiecare dată la final, o gustare, prăjituri și sucuri.
În prima zi, întregul program săptămânal a fost creionat copiilor de către părintele, prezentator și organizator, Adrian Grigoraș, au fost prezentați facilitatorii, partenerii, participanții, s-au stabilit obiectivele școlii de vară și au fost negociate regulile de respectat pentru buna desfășurare a întregului program. Bucuria a început cu primirea primilor oaspeți – invitați de seamă și fii ai satului Luncani: pictorul naiv Ioan Măric, profesor la Școala Populară de Artă Bacău, Mihai Popa, sculptor, profesor la Școala Populară de Artă, Nicu Văcaru, profesor restaurator, sub coordonarea cărora s-au derulat activități practice de desen și sculptură în cadrul atelierelor de creație puse la dispoziție. A urmat surpriza Teatrului de păpuși din Bacău, prin prezența renumitului actor Mihai Chihaia, care spre deliciul publicului, a întreprins un scurt program artistic care i-a implicat pe toți copiii. În final copiii au avut bucuria de a o asculta și de a-i adresa întrebări doamnei doctor chirurg, Bianca Milea, din cadrul secției de chirurgie a SJU Bacău, care le-a vorbit acestora despre frumusețea și provocările meseriei de medic.
Marți dimineață copiii au fost întâmpinați cu activitățile de energizare a părintelui Adrian, apoi alături de doamna prof. Dr. limba Engleză, Gînju Anamaria Domnina, din cadrul Școlii Gimnaziale Lespezi, a avut loc un scurt și intens program artistic, presărat cu cântece și poezii în limba engleză, italiană și română. A urmat piesa de rezistență a acestei zilei, prin vizita pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgența Bacău și a echipajului Smurd, care au răspuns prompt la invitația călduroasă a părintelui Vasile, unde preț de o oră, împărțiti în 4 grupe, copiii au învățat și admirat tainele meseriei, prin cele 4 activități practice și tematice puse la dispoziție de către aceștia. Ziua s-a încheiat pe ritmul notelor muzicale ale pieselor muzicale cântate de către elevii instrumentiști, sosiți din partea Colegiului Național de Artă „George Apostu” din Bacău, sub directa îndrumare și coordonare a domnilor profesori Țurlea Ghe. Cristinel și Stan Emanuel Codrin, oferind copiilor satului Luncani nu doar o reprezentație artistică ci și o viziune și îndumare pentru aceia care vor îmbrățișa artele.
Pentru a poposi și rămâne tot în lumea talentelor muzicale, ziua de miercuri a început tot cu un spectacol muzical, unde domnișoara Andreea Boanță, solistă și cântăreață, participantă la Concursul Național „Românii au Talent”, a cântat piese muzicale dedicate copiilor și copilăriei, și cu toții am dansat și ne-am distrat. A urmat un moment de creație plastică în cadrul unui laborator de creație alături de doamna profesoară Dorina Blănaru, secția pictură și modelaj în cadrul Școlii Populare de Arte Bacău. În cele din urmă copii au fost din nou surprinși de vizita doamnei asistent medical Simona Petronela Chihaia și a voluntarului Constantin Filip Oprișan, din cadrul Asociației pentru Ambulanță Bacău, unde aceștia au avut ocazia să vadă și să efectueze în practică manevre de resuscitare și măsuri de prim ajutor.
Ca o rază de soare și ca o adiere de vânt pe apa veșnic curgătoare a timpului ziua de joi, 15 iulie, va rămâne imprimată în sufletul și în amintirea copiilor mult timp de acum înainte. Dis de dimineață, învăluiți într- o aură de mister și magie, copiii au fost invitați să participe la Jocul „În căutarea Comorii”, gândit și creat de părintele Adrian în colaborare cu doamnele prof. Educ. Elena Doroftei și Elena Văcaru. În cadrul acestui joc au avut de descoperit diferite indicii pentru care era necesar să efectueze și câte o cerință, au pornit din curtea Bisericii Luncani-indiciul nr.1, au intrat în tinda Bisericii pentru indiciul nr.2, au reamenajat scaunele din Biserica pentru indiciul nr.3, au fost nevoiți să recunoască icoanele de pe iconostas pentru indiciul nr.4, au străbătut apoi casa praznicală pentru indiciul nr.5, iar în final, în spatele celui de –al 7-lea brad din curtea bisericii, a fost dezvăluit premiul cel mare, și anume o excursie în Bacău, în ziua de 22-07-2021, alături de părintele Adrian și doamnele profesoare, unde vor vizita obiective fundamentale pentru cultura și educația lor. Aceasta experiență va fi baza activităților catehetice viitoare cu privire la tema „Să învățam despre Sfânta Biserică”.
Într-un cadru festiv, teatrul de animație Kinderfest Bacău, a preluat atenția și energia copiilor, pentru a oferi spațiu sosirii deosebiților invitați, domnul Ioan Dănilă, critic literar și prof. dr la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, Viorel Savin, scriitor dramaturg, Oana Mihaela Savin Panțiru, scriitor și traducător, Olguta Patu (Carmen Voisei), director Școala Populară de Arte Bacău, Marcelin Soloț, primar, reprezentant al comunei Mărgineni, jud Bacău, părintele protopop Eugen Ciprian Ciuche și părintele secretar Ciprian Olteanu, reprezentanți ai Protopopiatului Bacău, Magdalena Budeanu, stareță a Mânăstirii „Acoperământul Maicii Domnului, Valea Budului, doamna Dana Dănăila, coordonatoare în cadrul Centrelor de Zi ale Fundației Yana, doamna Burlăciuc Bogdana Mihaela director al Școlii Gimnaziale Alexandru Piru – Margineni și doamna Irina Kincses, coordonator Structură Școala Gimnazială Luncani.
Iată cum, în ciuda căldurii dogoritoare din timpul zilelor de iulie, activitățile din cadrul Școlii de vară – 2021, au unit în credință, în cuget și în speranță, ca un liant de dragoste frățească pentru binele, educația și viitorul copiilor satului Luncani, preoții, profesorii, reprezentanți ai instituțiilor statului și ale fundaților de ajutor, personalități marcante ale sferei de cultură băcăuane.
„Este Săptămâna din Duminica a IV-a după Rusalii, atunci când, spune Sfânta Evanghelie, Domnul Nostru S-a ”minunat” de credința sutașului, care venise la Mântuitorul pentru a-i fi vindecat slujitorul, și tot astfel astăzi, la împlinirea unui an de activitate în cadrul programului de cateheza al Centrului de Zi „Aurora”, odată cu această activitate a școlii de vară Luncani, m-a făcut să mă minunez de câtă dragoste, câți oameni deosebiți și câte lucruri frumoase se pot construi cu răbdare, râvnă dar mai ales cu constanță, și prin joc vom menține mereu vie flacăra copilăriei” – a precizat părintele Adrian.
În încheiere, părintele Adrian a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare, părintelui protopop Eugen Ciuche pentru grija și îndrumare, doamnelor profesoare pentru implicare, tuturor participanților la această acțiune dar mai ales copiilor pentru bucuria pe care o oferă atunci când cu zâmbetul lor luminează cerul. (Pr. A.G.)