Se fac demersuri pentru clasarea ca monument istoric a celei mai vechi biserici din Transilvania

Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” a făcut demersuri pentru clasarea ca monument istoric a celei mai vechi biserici bizantine din Transilvania, localizată în Alba Iulia, lângă catedrala Romano – Catolică.

biserica-alba-iulia-4.x71918
biserica-alba-iulia-1.x71918
biserica-alba-iulia-2.x71918
biserica-alba-iulia-3.x71918

Lăcașul de cult este estimat ca fiind construit în jurul anului 950 și a fost descoperit în anul 2011, cu ocazia unor lucrări de restaurare a cetăţii medievale din Alba Iulia, demarate de Primăria Municipiului, informează Adevărul.

Asociația a trimis Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale o solicitare de clasarea a ruinelor Bisericii Episcopului Ierotei, descoperite pe platoul din faţa Catedralei Romano-Catolice „Sf. Mihail” în Lista Monumentelor Istorice de valoare naţională şi universală.
Demersul de clasare pe lista monumentelor istorice se doreşte a fi un prim pas în direcţia redeschiderii şantierului arheologic şi punerea în valoare a vestigiilor descoperite, chiar sub patronajul UNESCO.
Reprezentanţii organziaţiei din Alba Iulia susțin că „această descoperire este de o importanţă crucială pentru istoria României, în special pentru românii din Transilvania, confirmând existenţa şi continuitatea neamului românesc, precum şi existenţa creştinismului răsăritean organizat prin Episcopia de Alba Iulia a Sfântului Ierotei, de la sfârşitul mileniului I”.

Biserica Episcopului Ierotei

Arheologul Daniela Marcu Istrate informează că dimensiunile bisericii sunt 20,7 m pe axa est-vest, respectiv 12 m pe axa nord-sud, grosimea medie a zidurilor fiind de 1,2 m.

Nava bisericii este un pătrat cu latura de 12 metri, iar în zona centrală se află fundaţiile a patru stâlpi care susţineau o cupolă. Biserica a avut o „viaţă“ de maxim 100 de ani, fiind demolată în jurul anului 1050.

Ruinele sunt suprapuse de cimitirul dezvoltat în jurul primei catedrale romano-catolice.

Au fost cercetate aproximativ 400 de morminte, din care circa 200 se află în conexiune directă cu ruinele. Inventarul descoperirilor mai cuprinde obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.

Sursa: Basilica.ro/ Florin Nicolaie

Foto credit: Adevărul

You may also like...