Seară cultural-duhovnicească cu tema „Sfinții închisorilor și literatura carcerală”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în  contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului,  joi, 4 mai 2017, la Școala Gimnazială „Dr. Al. Șafran“ Bacău s-a  desfășurat o seară cultural-duhovnicească cu tema Sfinții închisorilor și literatura carcerală .

DSC_0263
DSC_0264
DSC_0268
DSC_0267
DSC_0269
DSC_0260
20170504_172146
20170504_183251_resized
DSC_0265
DSC_0271
DSC_0272

 

Inițiativa a aparținut Asociației Profesorilor de Religie „Sfânta Parascheva“ Bacău, participanții putând să se bucure de prezența și prelegerile invitaților speciali: părintele profesor Marcel Cojocaru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași, părintele profesor  Fabian Doboș de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif“ din Iași și domnul profesor Marius Manta de la Colegiul Național de Artă „George Apostu“ din Bacău.

În debut, preacucernicul părinte protopop Costică Busuioc a transmis din partea Înaltpreasfințitului Ioachim arhiereasca binecuvântare, evidențiind importanța aprofundării mesajelor ce pot fi desprinse dintr-o astfel de temă și mulțumind invitaților, organizatorilor și participanților.

În continuare, cei trei invitați au dezvoltat aspecte diferite ale temei: legătura puternică dintre martiriu și memoria activă (pr. prof. Marcel Cojocaru), modelul concret de asumare a suferinței oferit de episcopul Anton Durcovici (pr. Prof. Fabian Doboș), precum și imposibilitatea de a disocia literatura carcerală de actul de credință și de voință al autorilor săi (după cum s-a putut observa din trecerea în revistă a vieții și poeziei lui Radu Gyr, pe care domnul profesor Marius Manta a realizat-o).

Încheierea prelegerilor a constituit o invitație adresată participanților de a medita la bucuria de a fi creștini și români care își cinstesc martirii și mărturisitorii neamului, pentru a reuși să transmită și celorlalți îndemnul de a deveni sau de a rămâne înțelepți și smeriți în fața provocărilor timpului, după cum ne arată și cuvintele la care pr. prof. Marcel Cojocaru  a făcut referire și pe care istoricul Eusebiu de Cezareea le atribuie Sf. Împ. Constantin cel Mare: „Fiecare și-a avut partea de ruină, potrivit cu puterea îndemnului de a înfrunta Legea lui Dumnezeu.“

Prof. Elena Abageru

You may also like...