Ședință de lucru pentru întocmirea monografiei Protoieriei Bacău

Marți, 13 septembrie 2022, la sediul Protoieriei Bacău preoții coordonatori ai celor 12 Cercuri Pastorale s-au întâlnit în ședință de lucru sub coordonarea părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. Întâlnirea a avut ca scop prezentarea demersului de întocmire a monografiei Protoieriei, aceste aspecte fiind prezentate pe larg de către delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, doamna Mioara Ignat, redactor-șef al Editurii Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. 

Clericii coordonatori de Cercuri Pastorale au aflat prin intermediul doamnei Mioara elementele de tehnoredactare necesare întocmirii monografiei fiecărui lăcaș de cult, precum și elementele specifice ce vor trebuie respectate. Monografia va avea în vedere un scurt istoric al Protopopiatului, precum și preoții protopopi enumerați cu anii în care au ocupat funcția. De asemenea, lucrarea va cuprinde istoricul parohiilor pe scurt care va apărea în ordine alfabetică, după numele localității, apoi după numele bisericii sau a parohiei.

În ceea ce privește parohia, preoții care vor întocmi istoricul vor culege informații despre hram, istoria și așezarea lăcașului de cult, arhitectură, foști preoți slujitori, sfințiri, resfințiri sau slujbe cu arhiereu. Tot în cadrul acestei lucrări vor fi cuprinse și fotografii cu biserica ori întreg ansamblul eclesial. 

Protoieria Bacău se alătură prin această lucrare demersului centrului eparhial de a întocmi monografia întregii Arhiepiscopii a Romanului și Bacăului ce va fi cuprinsă în 5 volume și tipărită la Editura Filocalia. 

You may also like...