Seniorii de la Lazaret s-au reunit în ziua prăznuirii Sfântului Neagoe Basarab
Joi, 26 septembrie 2019, a avut loc activitatea săptămânală a Centrului de socializare și petrecere a timpului liber pentru vârstnici din cadrul Parohiei Ortodoxe Lazaret din Bacău, care a reunit peste 20 de membri.
Printre activitățile centrului se are în vedere evocarea acelor personalități românești care au schimbat destinele lumii și care au făcut cunoscut la nivel planetar renumele țării noastre. Istorici sau scriitori, sfinți, ierarhi, preoți sau oameni de rând, poeți, cercetători sau domnitori vor face obiectul unor pilde vrednice de urmat de către generația de astăzi, prin cunoașterea vieții și activității acestora, fiind cu luare aminte la jertfa pusă în slujba neamului. După ce săptămâna trecută membrii participanți au putut afla informații despre Sf. Teodosie de la Brazi și Regina Maria, în data de 27 septembrie a fost rândul dobândirii de noi informații privind viața și activitatea lui Nicolae Paulescu și a Sfântului Neagoe Basarab. În deschiderea întâlnirii, domnișoara Pișcu Carla a prezentat personalitatea acestui medic și cercetător român, Nicolae Paulescu, cel care a constribuit la descoperirea pancreinei, cunoscută mai târziu sub numele de insulină, atât de necesară diabeticilor. A fost evidențiată viața duhovnicească deosebită pe care o ducea Paulescu, cunoscut pentru faptul că îi îndemna mereu pe studenții săi să creadă în Dumnezeu și să meargă duminica la Biserică, el însuși fiind caracterizat de către N. Iorga prin faptul că a „dus o viață ca un martir și a murit ca un sfânt”. Cei prezenți au putut afla din cele prezentate, dar și din documentarul vizionat, faptul că Paulescu a fost privat de câștigarea premiului Nobel pentru această descoperire, în favoarea canadienilor Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best. Conştient că este o nedreptate, fiziologul scoţian Ian Murray a iniţiat o campanie internaţională pentru redresarea situaţiei. În 1969, lui Paulescu i-au fost recunoscute meritele de către profesorul A.W.K. Tiselius, vicepreşedinte al Fundaţiei Nobel, pentru descoperirea insulinei, dar Paulescu nu apucă să se bucure de recunoştinţa internaţională, el încetând din viaţă pe 19 iulie 1931. A urmat apoi prezentarea vieții și domniei Sfântului Neagoe Basarab al Țării Românești, prezentată de către Pr. Ciuche Eugen-Ciprian, care a evocat personalitatea duhovnicească a domnitorului, relațiile cu Sfântul Nifon al Constantinopulului, daniile făcute numeroaselor schituri și mănăstiri din Athos și din țară, precum și relațiile diplomatice cu Imperiul Otoman dar și cu statele vecine. Din documentarul prezentat, precum și din citirile realizate au fost purtate discuții despre prima operă monumentală realizată de către domnitor, intitulată „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, din care s-a putut desprinde cultura domnitorului deplin fundamentată pe Sfânta Scriptură și scrierile Sfinților Părinți.
În final, doamna nutriționist Livia Întuneric a prezentat detalii privind alimentația necesară care să asigure un stil de viață sănătos, enumerând anumite greșeli în combinarea diferitelor alimente, precum și beneficiile pe care le putem avea în cazul unui regim alimentar cât mai atent efectuat. Mesele regulate, consumarea zilnică a unei importante cantități de apă, evitarea exceselor, grăsimilor și zaharurilor, dar și alte sfaturi folositoare au fost oferite celor prezenți, ca răspuns la întrebările adresate.
Pr. Ciuche Eugen Ciprian