Seri cultural-duhovnicești sub “Acoperământul Maicii Domnului”
La Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, au debutat vineri, 23 mai, serile cultural-duhovnicești, organizate la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul.
De undeva, din spate, s-a auzit glasul ușor tremurând, amintind momentul primei spovedanii. “Stăteam pe un scaun, lângă părinte, și i-am vorbit mai bine de o oră și jumătate. Am mărturisit tot ceea ce am trăit în viață, până la acea clipă. Era prima mea confesiune. M-a ascultat cu atenție și mi-a lămurit unele aspecte cărora, personal, până atunci nu le găseam sens. Am simțit și am înțeles că biserica este asemenea unui spital, un spațiu în care primești remediu sufletesc. După aceea am continuat să mă spovedesc în fiecare post”, a declarat unul dintre intelectualii băcăuani prezenți la prima seară cultural-duhovnicească organizată la mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului. Astfel, rând pe rând, impresiile și gândurile privitoare la prima spovedanie ori prima împărtășanie au curs asemenea unei ploi liniștite, calde și curate de vară, pentru că a fost o întâlnire de suflet, propusă și coordonată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, la care au dat curs atât preoți băcăuani, tineri și vârstnici, cât și profesori, medici și alți intelectuali dornici să-și petreacă un crâmpei din viață în biserică.
Tema acestui dialog a fost legată de cele două Taine ale Bisericii, spovedania și împărtășania, “mai greu înțelese acum, de omul modern”, după cum a explicat ierarhul. “Mai ales că în Ortodoxie sunt atâtea idei, iar din discuțiile noastre colocviale nădăjduim să iasă o practică mai bună. Încercăm să ne punem la curent, să dezbatem și să ne împărtășim unii altora din experiența fiecăruia”, a mai precizat Preasfinția Sa. Însă prezentarea pe care a făcut-o, având ca punct de plecare experiența sa, în anii de ucenicie monahală la mănăstirile Bistrița ori Sihăstria, în preajma unor mari duhovnici, precum părintele Cleopa, Ioanichie Bălan, Paisie Olaru și alții, trecând prin cea occidentală din perioada studiilor de doctorat și organizarea primei mănăstiri ortodoxe române la Paris, și până la slujirea arhierească din Eparhia Romanului și Bacăului, a stârnit nu doar interesul, ci și dorința de dialog a credincioșilor prezenți în “Meteora” Bacăului. Și așa, în prima seară cultural-duhovnicească, au vorbit și ascultat, rând pe rând, preoți și medici, profesori și simpli credincioși, despre ceea ce înseamnă spovedania adevărată și sfânta împărtășanie. S-au prezentat cazuri concrete, situații diferite și delicate, s-au dat exemple și s-a încercat găsirea unor soluții. Peste toate, însă,s-a impus concluzia general acceptată a necesității, importanței și valorii deosebite a celor două sfinte Taine ale Bisericii.