Sfânta Liturghie arhierească în Parohia „Buna Vestire” din Bacău

În duminica a 7-a după Paști, dedicată cinstirii Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Parohia „Buna Vestire” din municipiul Bacău, protopopiatul Bacău, a fost în sărbătoare prin prezența IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie. Alături de Ierarh a fost prezent părintele Pimen Costea, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoți băcăuani.

Credincioșii parohiei băcăuane, alături de preoții parohiei, și-au întâmpinat Ierarhul cu flori, pâine și sare, arătându-și bucuria de a participa la slujba arhierească, la care au fost prezenți și preoți de la bisericile învecinate. La Sfânta Liturghie arhierească a participat un număr mare de credincioși care s-au rugat la Bunul Dumnezeu pentru mântuire și iertare de păcate. Pericopa evanghelică a zilei a fost explicată de părintele vicar eparhial arhim. Pimen Costea.

În cadrul slujbei s-a făcut și pomenirea ctitorilor sfântului lăcaș, precum și a unuia dintre dascălii care a cântat la strana acestei biserici mai bine de 20 de aniprotopsaltul Ștefan Șufaru.

Părintele Arhiepiscop  Ioachim a ținut la final un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația acestei duminici.

Astăzi este o zi cu totul specială și observ că ați făcut deosebire între pacea lui Hristos și pacea care vine de la oameni. Cea care vine de la oameni este cea care vine după un tumult, după un oarecare zgomot, dar noi nu facem zgomot în biserică. Pacea care vine de la Hristos este pacea pe care trebuie să o păstram așa cum ne zice Psalmistul: Caută pacea și o urmează pe ea! Aceasta este lucrarea noastră în Biserică: să căutam pacea și iubirea lui Hristos și toate celelalte ni se vor adăuga nouă. Suntem în perioada de la Înălțare spre Pogorârea Duhului Sfânt. Părintele vicar a încercat, în cuvântul său de la Liturghie, să ne arate cum să rămânem una în Iisus Hristos și cum să trăim în adevărul revelat. Rămâneți întru dragostea lui Hristos și veți înțelege, cu simțămintele sufletului, aceasta pace, acest har, aceasta energie necreată de care avem atâta nevoie ca să putem trăi, mișca și respira. Orice dar vine de la Împăratul Puterilor, după cum spune Scriptura, pe care ne-a învrednicit Dumnezeu să o cunoaștem!

La final, preotul paroh Iulian Mușat a mulțumit pentru prezență și rugăciune Chiriarhului în numele  credincioșilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Armonia” din Constanța. (pr. Daniel Ionel Marari)

You may also like...