Sfântul Arhidiacon Ştefan a fost prăznuit pe Meteora Bacăului
În a treia zi de Crăciun, când Biserica îl prăznuieşte pe întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, la metocul Chiriarhal de la Valea Budului din comuna Mărgineni, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slubei a fost hirotonit întru preot un diacon pe seama unei capele din Protopopiatul Bacău.
În ziua de prăznuire a Sfântului Arhidiacon Ştefan, obștea monahiilor de la metocul Chiriarhal de la Valea Budului din comuna Mărgineni, coordonată de maica stareță, stravrofora Magdalena Budeaunu, a avut în mijlocul ei, la Sfânta Liturghie, pe Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului. Ierarhul a fost înconjurat la slujire de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu părintele Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău.
După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care le-a vorbit credincioşilor despre viaţa pe care trebuie să o petrecem ca pe un mandat care ne este dat de Dumnezeu, întru asemnarea cu El, în perspectiva mântuirii sufletelor noastre:
Totul este mișcare în Iisus Hristos, dar la Crăciun a fost marea revoluție, adică o reînnoire a timpului. Domnul intră în timp la mijlocul istoriei, când prin nașetrea Sa Cerul se desface și se arată steaua. Istoria se împarte în două prin Sfânta Naștere și aceasta pendulează în jurul acestui eveniment. Punctul de începere a unei culturi și a unei civilizații și evlavii este întruparea lui Hristos. De atunci, icoana a devenit pentru noi ca o paradigmă și înțelegere mistică a faptului că Dumnezeu se coboară la noi și se prezintă în chipul iconic, iar noi, prin Duhul Sfânt, descoperim acest chip a lui Dumnezeu-Istorie și Nemurire și încercăm să contemplăm până ajungem la comuniune cu El. , a spus IPS Ioachim.
În cadrul slubei a fost hirotonit întru preot diaconul Răzvan Lucinschi, care va sluji la Capela „Sfântul Ioan Botezătorul” din cadrul Colegiului Economic „Ioan Ghica” din Bacău. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala mănăstirii băcăuane.
(pr. Daniel-Ionel Marari)