Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești serbat în localitatea natală

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, în ziua de pomenire a Sfântului Antipa, sub protia părintelui arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial și coordonatorul Sectorului Exarhat în cadrul administrației eparhiale, a avut loc în localitatea băcăuană Calapodești Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Cu acest prilej au fost aduse de la Roman spre închinare moaștele Sfântului Antipa.

t
tt
ttr
uu
w
x
yy
z

Un impresionant sobor de preoți aflați sub coordonarea părintelui Ioan Negoiță, protopop de Sascut și a părintelui stareț Pahomie Parfene, gazda evenimentului duhovnicesc, au întâmpinat la Calapodești, la primele ore ale dimineții de 10 ianuarie 2018 pe părintele arhimandrit Serafim Huzdup, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, care a adus spre venerare moaștele Sfântului Antipa de la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”.

Frumusețea liturgică a fost aparte prin faptul că mulțime de creștini au fost prezenți în Biserica Mănăstirii pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu și pentru a se ruga la Sfântul băcăuan pentru mijlocire și binecuvântare.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către parintele arhimandrit Serafim, care, după ce a transmis celor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, a evidenţiat viaţa aleasă, virtuţile, credinţa şi dinamica activitate misionară  a Sfântului, prezentându-l pe acesta ca pe o icoană a pocăinței, dascăl al rugăciunii, povățuitor în viața pământească și călăuzitor în viața cerească.

 Am adus astăzi de la Roman, în localitatea dumneavoastră, moaștele Sfântului Antipa de la Calapodești dăruite personal Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim de către părintele Petroniu Tănase de la Schitul Prodromu din muntele Athos acum câțiva ani, ca și „schimb pentru Crucea de călugărie a Sfântului Antipa de aici, care se află astăzi spre închinare la catedrala de la Roman.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele stareț Pahomie a mulţumit Înaltpreasfințitului Ioachim, delegatului acestuia, părintele arhimandrit Serafim, părintelui protopop Ioan Negoiță, preoţilor împreună slujitori, oaspeţilor şi tuturor credincioşilor veniți din zonă și din județele vecine pentru bucuria de a fi împreună în rugăciune la această sărbătoare închinată ocrotitorului Mănăstirii Calapodești, dar și al Eparhiei Romanului și Bacăului.

(pr. Daniel-Ionel Marari)

You may also like...