Sfântul Ierarh Dosoftei a fost pomenit la Roman

Păstor pe scaunul vlădicesc de la Roman, Sfântul Ierarh Dosoftei a fost serbat în ziua sa de pomenire la Centrul eparhial prin oficierea Sfintei Liturghii de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

whatsapp_image_2019-12-13_at_14.06.41
whatsapp_image_2019-12-13_at_14.36.57
whatsapp_image_2019-12-13_at_14.37.02
whatsapp_image_2019-12-13_at_14.37.06

Păstor al acestei eparhii, ctitor de limbă română, personalitate a vieţii religioase şi culturale româneşti, Sfântul Ierarh Dosoftei a fost serbat la Catedrala arhiepiscopală “Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, în dimineața zilei de 13 decembrie 2019.

Sărbătoarea a debutat cu Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim alături de P. Cuv. părinte arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, împreună cu un sobor alcătuit din preoţi consilieri şi inspectori eparhiali, precum şi protopopi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre importanţa Sfântului Ierarh Dosoftei pentru teologia românească, rolul avut în viaţa culturii româneşti şi a Bisericii, în general, reiterând faptul că sfântul Dosoftei face parte din rândul celor patru sfinţi ierarhi care au păstorit pe scaunul vlădicesc de la Roman.

Evenimentul a avut anul acesta o semnificație aparte, dat fiind faptul că, în ziua de 13 octombrie 2019, cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii unui deceniu de la actul istoric al ridicării eparhie Romanului la rangul de Arhiepiscopie, în prezența a șase Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române a fost sfințit un nou corp de clădire așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Dosoftei. Imobilul, ce întregește ansamblul arhitectonic al Centrului eparhial, adăpostește două săli de conferințe, camere și sală de protocol, găzduind și o expoziție permanentă de imagini și obiecte care evocă atât bogatul trecut istoric al acestei eparhii, reprezentat prin Sf. Ierarh Dosoftei și Episcopul Melchisedec Ștefănescu, cât și prezentul dinamic, reflectat prin imagini grăitoare din activitatea desfășurată sub îndrumarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim între anii 2009-2019.

„Astăzi, 13 decembrie 2019, între sfinții sinaxarului universal al Bisericii Ortodoxe, prăznuim în mod special pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolit al Moldovei și fost episcop al Romanului, între anii 1659-1670. La Centrul Eparhial, în ziua sa de pomenire, am slujit Sfânta Liturghie, la care au participat părinții consilieri, colaboratori ai noștri, preacucernicul părinte protopop de Roman, slujitorii Catedralei arhiepiscopale și elevi ai Liceului teologic „Episcop Melchisedec”. În amintirea acestui Sfânt Ierarh, în ultimii ani, lângă Casa „Veniamin Costachi”, și el fost episcop al Romanului, s-a ridicat din temelii un imobil pe care l-am dedicat Sfântului Ierarh Dosoftei. Imobilul vine să întregească ansamblul arhitectural al Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Noastre.Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și rugăm pe Sfântul Ierarh Dosoftei să ne ajute să împlinim misiunea încredințată.”, a declarat IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cuvântul rostit cu această ocazie.

Biserica Ortodoxă Română îl pomeneşte ca sfânt pe Ierarhul ­Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, din anul 2005, fiind sărbătorit în ziua de 13 decembrie. Este considerat unul dintre cei mai mari ­cărturari români din secolul al 17-lea, fiind cunoscut ca primul ­traducător în limba română al cărților de slujbă religioasă. A dăruit Bisericii şi neamului românesc lucrări de mare valoare. (pr. Daniel-Ionel Marari)

You may also like...