Sfântul Ioan Gură de Aur cinstit la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În contextul manifestărilor dedicate Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a avut loc astăzi, 27 ianuarie, un eveniment prin care a fost marcată personalitatea marelui ierarh al creștinătății. Și la Bacău, în catedrala Sfântului Ierarh Nicolae, a fost oficiată cu acest prilej Sfânta Liturghie.

În contextul manifestărilor dedicate Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a avut loc astăzi, 27 ianuarie, un eveniment prin care a fost marcată personalitatea marelui ierarh al creștinătății. Acesta a debutat cu Dumnezeiasca Liturghie, după care Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Ioan Hrisostom.

”Urmând hotărârea Sfântului Sinod, astăzi, la Centrul eparhial, începem manifestările dedicate Sfântului Ioan Gură de Aur și marilor păstori de suflete. Urmând exemplul său încercăm și noi să marcăm timpul nostru. Pentru Centrul eparhial de la Roman sărbătoarea de astăzi are o conotație deosebită, deoarece aici se găsește, în colecția muzeistică, felonul Sfântului Ioan Hristostom dăruit acestei eparhii încă din timpul lui Alexandru cel Bun. Așa cum se știe, acest voievod, datorită legăturilor prietenești avute cu Manoil Paleologul, în semn de prietenie, a primit din partea acestuia trei odoare bisericești: icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamț, icoana Sfintei Ana de la Bistrița, iar aici, la Roman, în Țara de Jos, felonul Sf. Ioan Gură de Aur. Avem, de asemenea, documente ce atestă existența și autenticitatea acestui  veșmânt”a menționat ÎPS Ioachim în cuvântul său.

După acest moment, ierarhul, împreună cu preoții consilieri și inspectori de la Centrul eparhial, preoții protopopiatului Roman, elevi ai Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” și credincioșii prezenți, a mers în procesiune înconjurând sfântul lăcaș. Preoții din sobor au purta pe brațe icoana Sf. Ioan Gură de Aur și o copie a felonului sfântului care se află în muzeul Centrului eparhial de la Roman, în timp ce corul Liceului Teologic ”Melchisedec Ștefănescu” a cântat troparul sfântului. Prin acest eveniment, așa cum a subliniat Înaltpreasfinția Sa, s-a deschis seria manifestărilor cultural-religioase închinate Sf. Ioan Gură de Aur ce se vor derula în Eparhie de-a lungul anului bisericesc. Menționăm faptul că tradiţia privind felonul Sfântului Ioan Gură de Aur a fost preluată şi de eruditul episcop Melchisedec Ştefănescu, membru de onoare al Academiei Române, care a precizat că felonul a fost trimis „lui Alexandru cel Bun şi mitropolitului Iosif al Moldovei şi că acest domn l-ar fi dăruit bisericii „Sfânta Vineri” din Roman, unde era îngropată mama sa, cneaghina Anastasia.”

În acelaşi context, în Protopopiatul Bacău – la catedrala Sfântul Nicolae din municipiu, a fost oficiată Sfânta Liturghie sub protia părintelui Protopop Costică Busuioc.

Sărbătoarea dedicată Sfântului Ioan Gură de Aur a continuat în această seară cu slujba Vecerniei oficiată la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec”, urmând a se încheia mâine cu un concurs dedicat  personalității acestui sfânt ierarh.

You may also like...