Sfântul Stelian sărbătorit la Centrul Catehetic pentru copii al Parohiei Mâlosu din Protoieria Bacău
Vineri, 26 noiembrie 2021, Parohia Mâlosu a îmbrăcat haina de sărbătoare cu ocazia prăznuirii ocrotitorului Centrului Catehetic pentru copii, Sfântul Stelian Paflagonul. La acest moment aniversar a fost prezent părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, alături de o parte din preoții Cercului Pastoral nr. 7, invitați ai părintelui paroh Daniel Mera și credincioșii parohiei.
Ziua duhovnicească a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii oficiată de către părintele Ignatie Popa, duhovnicul Mănăstirii „Sfinții Petru și Pavel” Lipova. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, prilej cu care a evidențiat învățături din viața Sfântului Stelian, a explicat de ce acest sfânt este considerat ocrotitor al copiilor, dar și cum putem noi să ne sfințim existența luând aminte la faptele și minunile celui sărbătorit în această zi. Totodată, părintele protoiereu e evidențiat și activitatea frumoasă pe care părintele Daniel o desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim încă de la începutul anului cu cei 60-70 de copii, mereu prezenți la Centru Catehetic al Parohiei.
După acestea, suflarea prezentă la ceasul de sărbătoare a mers în casa de prăznuire a comunității parohiale acolo unde voluntarii, cadrele didactice și enoriașii parohiei au pregătit o agapă creștină pentru cei prezenți, dar și pentru micii creștini ai satului. Tot acum, părintele protoiereu a anunțat copiii prezenți că bătrânul Moș Crăciun își pregătește cadourile pentru cei mici care prin scrisorile redactate vor lua parte la fel ca și anul trecut la proiectul eparhial intitulat „Vrei să fii bun, de Crăciun?”
Centrul Catehetic pentru copii „Sfântul Stelian” al Parohiei Mâlosu are ca locație casa de prăznuire a comunității ecleziale și oferă săptămânal, după Sfânta Liturghie duminicala în cadrul căreia toți copiii primesc Sfânta Împărtășanie, activități duhovnicești și educaționale menite să modeleze tinerele caractere în Duhul lui Dumnezeu, dar și în spiritul moralei societății civile. De asemenea, la toate întâlnirile, părintele paroh, cu ajutorul oamenilor de bine ai comunității reușește să așeze la masă toții tinerii, oferind astfel hrană pentru suflet și trup deopotrivă.
Jertfa și dragostea pe care voluntarii parohiei și părintele le-au așternut înaintea sufletelor celor mici s-a vădit în acest an și prin deosebita activitate pe care aceștia au avut-o în cadrul Proiectului Național Catehetic 2021 intitulat „Biserica-familia românilor de pretutindeni”. În această activitate parohia s-a bucurat de sprijinul cadrelor didactice și a doi voluntari, fii ai satului, studenți de profil ai sistemului educațional. În acest context, a fost semnat un protocol de colaborare între parohie și cadrele medicale ale comunității prin care a putut fi oferită copiilor asistență medicală de specialitate. De asemenea, părintele paroh a anunțat cu acest prilej și participarea parohiei la Proiectul Național Catehetic din anul 2022 ce va fi intitulat „Rugăciunea în viața mea” ce are ca motto cuvintele Sfântului Paisie Aghioritul: „Rugăciunea este oxigenul sufletului”.
Proiectul este organizat anual de Patriarhia Română prin Sectorul teologic-educațional și Biroul de catehizare a tineretului, în parteneriat cu Ministerul Educației. Scopul ediției 2022 este să cultive relaţia de comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu aproapele prin rugăciune, accentuând rolul şi necesitatea acesteia în viaţa Bisericii şi a credincioşilor. Tema proiectului este în acord cu tematica anului 2022 care va fi „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română.