“Sfinții români sunt modele pentru creștinii de astăzi”

Marți, 14 aprilie, în cea de-a treia zi închinată Învierii Domnului, creștinii prezenți în catedrala Arhiepiscopală din Roman au adăugat la bucuria pascală specifică acestei perioade luminate și cinstirea Sfântului Pahomie de la Gledin, unul dintre cei patru sfinți ierarhi care au șezut pe scaunul vlădicesc de la Roman.

img_0599
img_0612
img_0660
img_0672
img_0679
img_0687

Marți, 14 aprilie, în cea de-a treia zi închinată Învierii Domnului, creștinii prezenți în Catedrala arhiepiscopală din Roman au adăugat la bucuria pascală specifică acestei perioade luminate și cinstirea Sfântului Pahomie de la Gledin, unul dintre cei patru sfinți ierarhi care au șezut pe scaunul vlădicesc de la Roman.

Slujba Sfintei Liturghii arhierești, la care au luat parte părinții slujitori de la Catedrala arhiepiscopală, preoți ai protopopiatului Roman, ieromonahi, monahi și monahii, a fost încununată de cântările specifice închinate Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin interpretate de corul Mănăstirii Giurgeni.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii Sfântului Pahomie de către creștini și a promovării sfinților locali în contextul hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la declararea anului 2015 ca An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii:

Urmare hotărârii Sfântului Sinod privitoare la promovarea celor ce fac parte din panteonul de suflet al Eparhiei Romanului, personalități ce au marcat nu doar istoria locală, ci și pe cea națională, la mulțimea acestora se mai adaugă încă una ce a marcat spiritual timpul său, fiind înscrisă în șirul episcopilor romașcani cu viață curată ascetică. Sfântul Pahomie de la Gledin a făcut ascultare venind ca ierarh aici, la Roman, dar numai după șapte ani de activitate s-a retras în părțile Neamțului, unde și-a construit un schit în cinstea Maicii Domnului, rămânând sub acoperământul ei. Astăzi, în contextul sărbătorilor pascale, am ținut să facem pomenire în mod deosebit unui ierarh care a slujit în catedrala aceasta alături de înaintașii săi și unde parcă se simte duhul sfințeniei vieții lui filocalice, ca o pagină din Pateric Românesc, dedicându-și viața punerii în practică a cuvântului lui Dumnezeu. El a fost, alături de părinții neptici, un trăitor al Evangheliei. A fost paradigmă, icoană pentru cei ce doresc să-și îmbunătățească viața duhovnicească. Sfântul Pahomie a stat sub îndrumarea unui părinte îmbunătățit din părțile Kievului, ale Ukrainei, a lui Dimitrie al Rostovului, care era foarte cunoscut și de la el a învățat viața isihastă pe care a aplicat-o ulterior în ținuturile noastre”.

În același timp, Înaltpreasfinția Sa a subliniat celor prezenți motivația prezenței soborului slujitorilor în catedrala Arhiepiscopală, în această zi de 14 aprilie, când se face pomenirea Sfântului Pahomie: „Astăzi am fost prezenți în mod deosebit în Catedrala arhiepiscopală pentru a arăta cinstirea pe care o aducem sfinților români și, în același timp, este urmare a hotărârii de a le promova viața și activitatea. Sfinții români sunt modele pentru creștinii de astăzi și actualmente sunt rugători la Preamilostivul Dumnezeu pentru neamul românesc, pentru biserica din care fac parte, pentru ca valorile neamului să fie apărate de vitregiile vremurilor. Sperăm ca în fiecare an Sfântul să ne cheme în rugăciune, pentru a-i promova cultul prin zugrăvirea de icoane, închinarea de lăcașuri sfinte și de slujbe speciale”.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a remarcat faptul că Eparhia Romanului este singura din Patriarhia română care are bucuria de a cinsti patru sfinți ierarhi care să fi stat pe scaunul istoric vlădicesc de la Roman, iar cinstirea lor este în mod deosebit pusă în valoare în anul acesta care a fost declarat de către Sfântul Sinod ca An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii:

„Suntem unica eparhie din țară care are patru sfinți ierarhi care au stat pe scaunul vlădicesc, de aceea anul acesta, fiind anul misiunii și anul parohiei și mănăstirii, încercăm să le îngemănăm în cultul Bisericii noastre, iar astăzi am chemat reprezentanți ai cinului monahal și ai clerului de mir, maicile și credincioșii, în încercarea de a cinsti pe Sfântul Pahomie. Acest sfânt care face parte din ceata ierarhilor, alături de Sfântul Ioan Gură de Aur, al cărui felon se află la noi la Roman, poate fi așezat în comuniune cu Sf. Ioan și ierarhii care au slujit la Roman de-a lungul vremii. De aceea, pe cei patru sfinți ierarhi care au fost canonizați din șiragul ierarhilor  eparhiei noastre i-am așezat într-o icoană ce se află expusă spre închinare în catedrala noastră și care înfățișează pe Sf. Ioan alături de cei patru sfinți ierarhi ai Romanului. Iată deci un moment de înălțare duhovnicească, de trăire deosebită”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a a mulțumit tuturor celor prezenți și în mod deosebit delegației obștii Mănăstirii Giurgeni și părintelui Antonie Jeflea, starețul acestei mănăstiri, una dintre cele mai reprezentative oaze de spiritualitate din Eparhia Romanului:

„Astăzi, țin să mulțumesc celor ce au venit să împodobească această slujbă frumoasă închinată Sf. Pahomie de la Gledin, părinților de la Mănăstirea Giurgeni, care au dat răspunsurile la Utrenie și la Sf. Liturghie, înfrumusețând sărbătorea și, de asemenea, părintelui stareț Antonie” a spus Înaltpreasfinția Sa.
sfantul-pahomie-de-la-gledin

Sfântul Pahomie de la Gledin

You may also like...